Calendar cultural
În 1 martie 1925 s-a născut Solomon Marcus, renumit matematician, membru titular al Academiei Române.
Deși domeniul principal al cercetărilor sale a fost analiza matematică, matematica și lingvistica computațională, a publicat numeroase cărți și articole pe diferite subiecte culturale, din poetică, lingvistică, semiotică, filosofie, istoria științei și a educației.
Referitor la educație, vorbele lui au rămas faimoase:
„Una dintre rănile cele mai mari ale României este că nu se face educația mirării. Mirarea este starea naturală a copilului. Din păcate, noi nu i-o respectăm, nu plecăm de la ea. Pe măsură ce copilul intră pe mâna educatorilor, inclusiv a părinților, starea lui de mirare este ignorată. Situația copilului în România este reglementată de scenariul copilului cuminte, copilul căruia Moș Crăciun și Sfântul Nicolae îi aduc cadouri. Copilul cuminte este copilul care ascultă comenzile părinților și ale adulților și le execută. Copilul cuminte are un regim cvasi-militar, viața lui este reglementată de executarea comenzilor venit de la adulți. Încălcarea dreptului la mișcare se produce zilnic în școala românească, pentru că nu reușim să ieșim din acest scenariu prăfuit catedră-bănci.”
Cartea este disponibilă pentru împrumut la biblioteca județeană:
- Lingvistică matematică / Solomon Marcus.- Ed. a 2-a.- Bucureşti : Editura Didactică şi Pedagogică , 1966 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram