Calendar Cultural
Mihail Fărcășanu, născut în 10 noiembrie 1907, a fost un jurist, politician și scriitor român. A urmat cursurile de științe politice la London School of Economics, luându-și doctoratul la Berlin, unde și-a continuat cursurile juridice. S-a căsătorit cu Pia Pillat, fiica poetului Ion Pillat, nepoată a lui Dinu Brătianu. A fost președintele organizației Tineretului Național Liberal din 1940 până în 1946.
Urmărit de autorități pentru acțiunile sale anti-comuniste, a reușit să fugă din țară în 1946, fiind ulterior condamnat la moarte în lipsă. A fost primul director al secției române a postului de radio „Europa Liberă”.
Fuga din țară este și subiectul romanului „Zbor spre libertate. Scrisori din exil”, scris de Pia Pillat. Ei au fost ajutați de către Matei Ghica-Cantacuzino, un vechi prieten, pilot de performanță, care fusese și pilot militar pe frontul de est.
Soții Fărcășanu și Vintilă Brătianu au sărit în avionul în mișcare într-o parte a pistei din Caransebeș unde nu puteau fi văzuți de comisia care supraveghea aeroportul. Dar avionul ar fi trebuit să zboare spre Brașov, în mod oficial, deci în spațiul aerian al Iugoslaviei a fost reperat de aviația de vânătoare și a fost nevoie de toată dibăcia lui Matei Ghica-Cantacuzino să o evite, zburând printre nori. Avioanele iugoslave au tras asupra lor și avionul a fost chiar atins de gloanțe. Cu benzina în bună parte consumată, avionul a început traversarea Mării Adriatice în condiții foarte dificile, deoarece avionul nu mai avea niciun aparat în funcțiune în afară de altimetru. Cu ultimele picături de combustibil au reușit să aterizeze pe un aeroport militar la Bari, în Italia.
Ivor Porter, care în acea perioadă lucra la Legația Regatului Unit din București și era la curent cu tentativa de evadare, avea gata pregătită o telegramă pe care a expediat-o la Bari, pentru ca fugarii să fie luați imediat sub protecția forțelor aeriene britanice. În lipsa acestui mesaj, exista riscul ca fugarii să fie retrimiși în țară. Evadarea a fost descrisă de Ivor Porter în cartea sa „Operația Autonomous”.
Cartea este disponibilă pentru împrumut la biblioteca județeană: Viitorul libertăţii : publicistică din ţară şi din exil (1944 – 1963), de Mihail Fărcășanu, Editura Polirom, Iași, 2013
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram