„Valentin Silvestru, o personalitate marcantă a vieții teatrale”
– 100 de ani de la nașterea omului de teatru și scriitorului – 20 octombrie 1924
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți
Valentin Silvestru s-a născut în 20 octombrie 1924, la Scânteia, judeţul Iaşi. A fost: teatrolog, prozator, dramaturg român, redactor la „Rampa” și „Flacăra”, director artistic al Studioului Cinematografic București, redactor-șef al publicației „Probleme de cinematografie”, profesor de estetică la Institutul de Teatru din București, șef al secției de artă și cronicar dramatic la „Contemporanul”, titularul cronicii dramatice la „România literară”, unul din inițiatorii Asociației Umoriștilor din România și al Festivalului bienal de umor de la Vaslui, președinte în juriul pentru teatru al Festivalului „Cântarea României”, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru.
A debutat în presă, în 1943, cu un articol despre Henrik Ibsen, publicat în ziarul „Ecoul”, iar editorial în 1949, cu nuvela „Trenul regal”. Fiind reporter la cotidienele „Victoria” și „România liberă”, colaborează la „Contemporanul”, unde în 1947 îi apare prima proză, intitulată „Luminătorii satelor”. De asemenea, a scris în revista „Lumea” a lui George Călinescu. A întemeiat și condus Fundația „Teatrul 21″. A colaborat cu „Astra”, „Ateneu”, „Cronica”, „Familia”, „Ramuri”, „Teatrul”, „Tribuna”, „Viața românească” etc. Se face cunoscut cu rubrica „Poșta veselă”, pe care o realizează în cadrul emisiunii „Unda veselă” la Radio București. A înfiinţat prima catedră de critică teatrală și teatrologie în învățământul universitar românesc (1954), fiind primul profesor (conferențiar) al acestei discipline la noi, în cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București.
A creat scenarii radiofonice, pentru filme de televiziune, documentare, de desene animate sau artistice, folosind uneori propriile-i proze. A scris versiuni în limba română pentru operele marilor scriitori spanioli și francezi, precum: Lope de Vega, Cervantes, Federico Garcia Lorca, Prosper Merimee, Anatole France, Aime Cesaire, în special pentru texte utilizate în spectacole teatrale.
A murit în 25 noiembrie 1996, la Bucureşti.
Sursa: „Jurnal de drum al unui critic teatral”, vol. 1, 2, 3 şi 4, Palimpsest, Bucureşti, 2006.