Romanul alegoric al lui Kōbō Abe este considerat drept unul dintre cele mai valoroase romane japoneze postbelice. Protagonistul, Niki Jumpei, profesor și entomolog, descoperă în niște dune un sat straniu, ai cărui locuitori trăiesc în gropi săpate în nisip. Ținut captiv alături de o văduvă într-una dintre gropi, se vede nevoit să îndepărteze necontenit nisipul omniprezent care amenință să îngroape comunitatea. Trasând cu o mână de maestru etapele revoltei, înfrângerii și apoi ale resemnării eroului, autorul izbutește o analiză magistrală a comportamentului unui om pus într-o situație limită. Ecranizarea romanului a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bun film străin la Festivalul de la Cannes din 1964 și a fost nominalizat și la Oscar.
„Kōbō Abe amintește de Kafka prin felul în care manevrează tirania coșmarescă a necunoscului și de Beckett prin preferința pentru decoruri precum groapa de nisip, simbol al umilitoarei condiții umane.” (Saturday Review)
„În «Femeia nisipurilor», Kōbō Abe orchestrează cu o meticulozitate înspăimântătoare transformările continue pe care eroul romanului le suferă la nivel fizic, emoțional și psihologic. Descrierile realiste ale existenței cotidiene într-o groapă de nisip conferă veridicitate acestui subiect bizar, sporind până la limita suportabilului tensiunea romanului.” (The New York Times Book Review)
„«Femeia nisipurilor» urmărește reacțiile emoționale ale lui Niki Jumpei, un fel de Robinson Crusoe existențialist, pe măsură ce acesta se adaptează, respinge și se împacă, în final, cu lumea stranie a locuitorilor satului de nisip. Inventariind toate sentimentele personajului, de la aroganță la frică, dorință sexuală și disperare, Kōbō Abe își obligă protagonistul, și totodată cititorul, să se confrunte cu absurdul condiției umane.” (J. Thomas Rimes)
Recomandare de lectură:
- Femeia nisipurilor / Kobo Abe ; Traducere de Magdalena Levandovski-Popa.- Iaşi : Polirom , 2004 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram