„Alexandru D. Xenopol, corifeul istoriei neamului românesc”
– 105 ani de la moartea economistului, filosofului, pedagogului, sociologului, istoricului și scriitorului Alexandru D. Xenopol (1920),
membru titular al Academiei Române
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți
Alexandru D. Xenopol s-a născut în 23 martie 1847, la Iași, fiul lui Dimitrie Xenopol (om instruit, poliglot) și al Mariei. Prima învățătură o face în pensionul tatălui său, apoi la Școala de la Trei Ierarhi, de unde trece la Acad. Mihăileană. Devine membru al „Junimii”, iar în 1867 e trimis cu o bursă la Berlin, unde-și ia licența în drept și filosofie iar în același an, doctoratul în drept și filosofie.
Debutează în „Convorbiri literare” cu studiul „Cultura națională”. Prin monumentala „Istorie a românilor”, devine cunoscut pe plan mondial îndeosebi prin lucrările sale de filosofie și teorie a istoriei. În 1893 a fost ales Membru al Academiei Române și al mai multor societăți științifice.
În domeniul istoriei literare, Xenopol atrage atenția asupra valoroasei corespondențe dintre Heliade și Negruzzi. Ca editor al poeziilor lui Eminescu, pe lângă numărul sporit de titluri, el aduce inovația de a așeza la un loc antumele și postumele. Moare în 27 februarie 1920, la București.
Sursa: Dicționarul scriitorilor români, vol. R-Z, Coordonatori: Mircea Zaciu, Marian Papahagi și Aurel Sasu, pg. 828-830.
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | 27 februarie 2025
Sursa: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook.