Calendar cultural
Suntem atât de obişnuiţi cu abundenţa halucinantă a mijloacelor de informare, încât radioul face parte, aproape organică, din existenţa noastră, s-a integrat perfect ritmurilor noastre alerte, aşa încât ar fi greu să ne imaginăm o lume tăcută, fără această lume a sunetelor.
Transmisiunile radio ne ajută să participăm, chiar dacă doar auditiv, la cele mai diversificate evenimente: culturale, artistice, sportive, dezbateri politice, sociale, reunind astfel o întreagă lume pe calea undelor, o lume a sunetelor, pe care o putem accesa aşa cum ne dorim, în funcţie de starea pe care o avem, după preferinţele sau interesele fiecărui ascultător în parte.
Odată cu crearea de radio pe internet, podcast-uri, smartphone-uri și noi tehnologii, acesta înflorește cu adevărat în a doua sa tinerețe, timpul pe care îl trăim în prezent.
La 1 noiembrie 1928 se difuza prima emisiune a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, aşa cum era denumit serviciul public de radiodifuziune în actul oficial de constituire. Atunci, românii au putut auzi, pentru prima dată pe calea undelor, cuvintele: „Alo, Alo, aici Radio Bucureşti!”.
Ziua sărbătoririi la nivel mondial a Radioului a fost aleasă în amintirea primei emisii a postului de radio al Naţiunilor Unite – 13 februarie 1946.
Radioul rămâne și în zilele noastre modalitatea de informare care ajunge la cea mai largă audiență la nivel mondial și în cel mai scurt timp posibil.