Azi sărbătorim 150 de ani de la nașterea lui Gheorghe Țițeica, matematician și pedagog, profesor la Universitatea din București și la Școala Politehnică din București, membru al Academiei Române și al mai multor academii străine, Doctor Honoris Causa la Universitatea din Varșovia.
Îi poartă numele concepte ca: „Problema monedei de cinci lei” (Teorema lui Țițeica), suprafață Țițeica sau curbă Țițeica. Este fondatorul școlii de geometrie române și unul dintre fondatorii Gazetei Matematice.
Este primul matematician român a cărui operă ştiinţifică a intrat în circuitul universal. Datorită lucrărilor sale de geometrie diferențială, publicate în diferite periodice de profil, a devinit celebru în lumea științifică și a fost ales ca președinte al secției de geometrie la diferite congrese.
A fost ales membru corespondent sau membru al mai multor academii din mai multe țări. În mai multe rânduri a fost ales președinte al Societății de Științe Matematice și al Societății Române de Științe. În 15 mai 1913 a devenit membru titular al Academiei Române, în 1928 vicepreședinte, iar în anul următor secretar general al prestigiosului for științific.
Anul acesta Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema „150 de ani de la naşterea lui Gheorghe Ţiţeica”. Aversul monedei redă reprezentarea grafică a faimoasei „probleme a monedei de 5 lei”, pe o foaie de matematică.
Recomandare de lectură:
- Consultați Catalogul eBibliophil pentru mai multe publicații ale acestei personalități – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram