Azi se împlinesc 155 de ani de la nașterea lui Valeriu Braniște – unul dintre cei mai mari publicişti transilvăneni de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, om politic, membru de onoare al Academiei Române.
A fost redactor la următoarele publicații: „Tribuna” (Sibiu), „Dreptatea” (Timișoara), „Drapelul” (Lugoj), „Gazeta Bucovinei” și „Patria” (Bucovina). A fost acuzat pentru cele 72 de articole apărute în „Dreptatea”, în care a criticat guvernul de la Budapesta și a fost condamnat la 2 ani de închisoare.
A fost deținut în închisoarea Seghedin și în închisoarea din Vác până în 1896, când a fost amnistiat, după 15 luni de detenție, cu condiția să nu se mai întoarcă la Timișoara. În februarie 1918 a fost arestat și întemnițat la Seghedin sub acuzația de spionaj în favoarea României. Pe când erau deținuți la închisoarea din Vác, fraților Valeriu și Victor Braniște li s-a interzis de către directorul închisorii să vorbească între ei românește. La Seghedin a scris „Amintiri din închisoare”, cea mai importantă scriere memorialistică a sa, publicată post-mortem.
Nu a publicat doar articole cu caracter politic, ci și o serie de monografii, comentarii istorice, descrieri de călătorie, schițe, evocări, amintiri.
A fost membru al Marelui Sfat Național Român, ales în Adunarea Națională de la Alba Iulia, care l-a desemnat în Consiliul Dirigent. Între 1918-1920 a făcut parte din Consiliul Dirigent al Transilvaniei. A fost mai întâi Ministru fără portofoliu, iar din 1919 Ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice în cadrul Consiliului Dirigent al Transilvaniei. În calitate de ministru înființează mai multe școli românești secundare în diverse orașe ardelene. Cel mai mare merit al său a fost înființarea Universității românești din Cluj în 1920.
În 1920 a plecat în misiune la Londra ca membru al delegației române la Conferința de Pace de la Paris.
Am ales pentru fotografia de azi cuvântarea sa festivă despre viața și lupta lui George Pop de Băsești.
Recomandare de lectură:
- George Pop de Băsești : (cuvântare festivă) / Valeriu Branisce.- Ed. facsimil.- Cluj : Tipografia Naţională S.A. , 1913 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram