Azi se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Wilkie Collins, prozator englez, prieten și colaborator al lui Charles Dickens.
Collins este considerat precursor al romanului polițist, datorită scrierilor sale în care predomină crimele și misterul.
Unul dintre cele mai valoroase romane de mister din literatura clasică, „Femeia în alb”, a fost un fenomen încă de la apariție, nu doar pentru stilul inovator, ci și pentru modul în care expune situația nedreaptă a femeilor căsătorite din acea vreme.
„Astăzi, oamenii tind să îl cunoască pe Wilkie Collins fie pentru «Femeia în alb» (1860), fie pentru «Piatra Lunii» (1868). Aș spune că nu e o moștenire de lepădat, câtă vreme primul a deschis seria așa-numitelor «romane senzaționale» − un gen extraordinar de popular în perioada victoriană, un melanj între temele romanelor de groază gotice și elementele de realism ale vieții private −, iar cel din urmă este considerat «înainte-mergătorul» poveștilor cu detectivi moderne. […] Însă Collins a fost mai mult […]. În cele mai bune lucrări ale sale, el transformă dorința primară de a afla − de ce sau de cine fugea femeia în alb etc. − în ceva care, în mod straniu, ține de metafizică.” – Jonathan Rosen, ”The New Yorker”.
„Ideea care stă la baza volumului Femeia în alb este aceea a unei conspirații în viața particulară, în care circumstanțele sunt astfel manevrate, încât să jefuiască o femeie de propria identitate prin confundarea ei cu o altă femeie, suficient de asemănătoare cu ea ca aspect, astfel încât să fie potrivită pentru atingerea acestui scop malefic. Distrugerea identității ei constituie prima parte a povestirii; iar recuperarea identității sale reprezintă cea de‑a doua parte.” – Wilkie Collins, „Cum mi‑am scris cărțile”, ”The Globe”.
Recomandare de lectură:
- Femeia în alb / Wilkie Collins ; În româneşte de: Al. Petrea.- Bucureşti : Editura Valahia , 1993 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram