Zaharia Stancu, viața și opera
50 de ani de la moartea poetului și prozatorului (1974)
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți
„Biografia scriitorului Zaharia Stancu rămâne profund marcată de fidelitatea față de poezie, fidelitate confesată, de altfel, în sensul situării întregii opere, versuri și proză deopotrivă, sub imperiul lirismului: „Niciodată nu m-am despărțit de poezie. […] Că n-am mai publicat mai bine de douăzeci de ani volume de versuri, aceasta este altă poveste” – mărturisea în 1971 poetul care debutase în 1927, la vârsta de 25 de ani, cu un apreciat volum. Însă succesul cu totul surprinzător al romanului „Desculț” (1948), ca și al celorlalte cărți din ciclul „Darie” i-a umbrit în orizontul cititorilor poezia, fapt recunoscut de scriitor în anii senectuții, cu regret, dar și cu orgoliu.”
Sursa: Ionescu, Mariana, Introducere în opera lui Zaharia Stancu, București: Editura Minerva, 1985, p.162
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | 5 decembrie 2024
Sursa: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook.
„Zaharia Stancu – 50 de ani de la moarte” –
vitrină de carte realizată la Filiala „Nicolae Iorga’’, pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la moartea scriitorului, poetului, romancierului şi prozatorului
Zaharia Stancu s-a născut în localitatea Salcia, judeţul Teleorman, pe 5 octombrie 1902 şi s-a stins din viaţă la 5 decembrie 1974, la Bucureşti.
„În 1926 publică sonetul „Viaţa’’ în revista Ţara noastră, condusă de Octavian Goga. Zaharia Stancu îşi face adevăratul debut editorial în anul 1927, cu volumul „Poeme simple’’, pentru care a fost premiat de Societatea Scriitorilor Români. În calitate de jurnalist publică în anul 1932 revista lunară de critică şi artă „Azi’’, iar în anul 1937 revista „Lumea românească’’, publicaţii ce au fost interzise de regimul fascist. Publică în anul 1948 romanul „Desculţ’’, pentru care a câştigat Premiul de Stat pentru literatură. Romanul a fost tradus în 24 de limbi. La intervale scurte de timp îi apar romanele: Dulăii, Florile pământului, Rădăcinile sunt amare, Jocul cu moartea, Pădurea nebună, Constandina, Şatra, Ce mult te-am iubit, Vântul şi ploaia.
Scriitorul a primit în anul 1971 premiul Gotfried von Herder din partea guvernului austriac.’’
Sursa: https://www.artline.ro/Zaharia-Stancu-29521-1-n.html