Calendar cultural
În 30 ianuarie 1885 s-a născut Iuliu Hossu, doctor în Filosofie și Teologie, episcop greco-catolic.
El a fost cel care a citit la 1 decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. Iar apoi a făcut parte din delegația care a dus la București Declarația de Unire de la Alba Iulia. Declarația a fost înmânată regelui Ferdinand I al Românilor.
Senator, membru de onoare al Academiei Române, a fost apoi arestat pentru că nu a vrut să treacă la ortodoxism. A fost închis câțiva ani chiar și în teribila închisoare din Sighet, din cei 22 de ani de prizonierat politic.
În 28 aprilie 1969, Iuliu Hossu a fost creat cardinal „in pectore” de către papa Paul al VI-lea. „In pectore” este un termen folosit de Biserica Catolică pentru a defini posibilitatea ca papa să aleagă cardinali secreți, al căror nume nu este dezvăluit și a căror identitate este cunoscută doar de papă și de către Dumnezeu. Papa a ales să ascundă numirea aceasta deoarece, din cauza regimului comunist din acea vreme, o astfel de titulatură, făcută publică, i-ar fi adus și mai multe neajunsuri. La 5 martie 1973, după decesul lui Hossu, papa a dezvăluit faptul că episcopul Hossu fusese numit cardinal în anul 1969. A fost primul cardinal greco-catolic român.
- Iuliu Hossu – trei portrete = Iuliu Hossu – three portraits / (coord. Ruxandra Cesereanu); – Târgu Lăpuş : Galaxia Gutenberg, 2019 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram