Calendar cultural
În 4 martie 1882 s-a născut Nicolae Titulescu, diplomat, jurist, profesor universitar și om politic, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine și ministru de finanțe, ministru plenipotențiar, fost președinte al Ligii Națiunilor (primul care a fost reales pentru o nouă sesiune) și membru titular al Academiei Române.
Prestigioasă figură a vieţii politice interne, dar şi a celei externe, a fost un nume de referinţă al scenei politice internaţionale din prima jumătate a secolului XX. Erudit, specialist de marcă în dreptul civil şi în dreptul internaţional public, umanist, democrat, este considerat cel mai mare diplomat român din toate timpurile și unul dintre cei mai inteligenţi şi mai talentaţi diplomaţi ai Europei.
Membru al delegaţiei române la Conferinţa de Pace de la Paris (1919–1920), co-semnatar al Tratatului de la Trianon, delegat şi participant al României practic la toate sesiunile Adunării şi Consiliului Societăţii Naţiunilor în perioada 1920–1936, a avut relaţii de colaborare şi prietenie cu toată elita politică internaţională a primei jumătăţi a secolului trecut. A fost considerat, pe drept, unul dintre părinţii Pactului Societăţii Naţiunilor şi sufletul viu al Genevei.
Membru, vicepreşedinte şi preşedinte al Academiei Diplomatice Internaţionale de la Paris. În 1935 a fost propus ca laureat al premiului Nobel pentru Pace.
A fost condamnat la moarte de regimurile totalitare, de partidele şi facţiunile fasciste şi pro-fasciste. A murit în exil.
Cărți despre Nicolae Titulescu sunt disponibile pentru împrumut la biblioteca județeană – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram