„Petre Dulfu, scriitor şi pedagog de valoare” – expoziţie de carte realizată la Filiala „Nicolae Iorga’’, pentru a marca împlinirea a 71 de ani de la moartea pedagogului, scriitorului şi traducătorului.
Petre Dulfu s-a născut la Tohat pe 10 martie 1856 şi s-a stins din viaţă la 31 octombrie 1953, la București.
Primele poezii originale le-a citit în ședințele „Societății de bibliotecă’’, devenită „Societatea de lectură a elevilor români din Gimnasiul din Baia Mare’’, al cărui membru și bibliotecar a devenit în 1871.
În anul 1894 a debutat editorial cu Isprăvile lui Păcală. Premiată de Academia Română, lucrarea a cunoscut zeci de ediții aducându-i o popularitate deosebită. Au urmat alte creații care i-au adus recunoaștere unanimă: Snoave, Odinioară, Ion Săracul, Zâna florilor, Cei doi feți-logofeți cu părul de aur. Alături de Isprăvile lui Păcală alte două lucrări Gruia lui Novac și Povestea lui Făt-Frumos s-au impus ca opere de referință în literatura română.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Petre_Dulfu
Expoziţie de carte la Filiala „Nicolae Iorga”, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook
„Petre Dulfu, un poet mereu actual”
– 71 de ani de la moartea pedagogului, scriitorului și traducătorului – 31 octombrie 1953
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți
Petre Dulfu s-a născut în 10 martie 1856, la Tohat. A fost: un autor de basme, poet, profesor, traducător, dramaturg, doctor în filosofie şi membru al Societății Scriitorilor Români. A fost distins cu două premii academice: pentru traducerea din Euripide („Ifigenia în Aulida” 1879, „Ifigenia în Taurida” 1880) şi pentru „Isprăvile lui Păcală” 1894.
‹‹Pedagog de vocaţie şi om de cultură preocupat de luminarea ţărănimii, Dulfu se impune atenţiei prin prelucrările folclorice în versuri, considerate de George Călinescu „bune scrieri pentru popor”. Graţie unei vieţi îndelungate, activitatea lui Dulfu înscrie în ambele registre – didactic-educativ şi literar – rezultate deosebit de bogate››.
A murit în 31 octombrie 1953, la Bucureşti.
Sursa: „Dicţionarul Scriitorilor Români” vol. 2, Editura Fundaţiei Culturale Române, Bucureşti, 1998, pag. 163.
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | 31 octombrie 2024
Sursa: Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook.