1 DECEMBRIE 1918, prin fotografiile lui Samoilă Mârza, „fotograful Marii Uniri”
SAMOILĂ MÂRZA este un nume mai puțin cunoscut publicului larg, iar celor pasionați de istorie este cunoscut mai ales pentru fotografiile sale aflate în legătură directă cu Adunarea Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. Prin acest om aveau să fie imortalizate momentele marelui eveniment istoric.
Samoilă Mârza a făcut mai rar atenția istoricilor, dar nu și a istoricului Gheorghe Anghel și a inginerului Aurel Sântimbreanu, ambii cunoscându-l personal, ultimul fiindu-i nepot.
A fost, înainte de toate, un om obișnuit, care și-a achiziționat un aparat de fotografiat într-o vreme când aceste obiecte erau încă extrem de rare și care, urmându-și viața și lăsându-se dus de ea, avea să imortalizeze cu ajutorul lui momente și evenimente atât din „istoria mică” a oamenilor simpli, cât și din „istoria mare” pe care o rețin cărțile de istorie.
Totul a început când părinții îl trimit, între anii 1909 și 1911, să învețe meserie la atelierul fotografului Karl Jainek din Sibiu, episod biografic care nu este lipsit de însemnătate, pentru că acum se naște o meserie ce îl va însoți peste tot, atât pe câmpul de luptă la care avea să participe ca militar-fotograf, cât și în vremurile obișnuite ale vieții.
Să dăm curs fragmentelor importante din cartea „Albumul Marii Uniri: 1918” – obiectul de prezentare al acestei expoziții, care îl descriu pe Samoilă Mârza, aflat în împrejurările marelui eveniment istoric:
„În dimineața zilei de 1 decembrie 1918, Samoilă Mârza a plecat împreună cu un grup de consăteni la Alba Iulia, care se găsește la o distanță de 11 kilometri de Galtiu. Se pare că fotograful și-a urcat aparatul foto și celelalte echipamente necesare pe bicicletă, pentru că acestea erau foarte grele. Din păcate, nu știm dacă participarea lui Samoilă Mârza împreună cu aparatul său fotografic era rezultatul unei înțelegeri cu organizatorii evenimentului sau al inspirației fotografului aflat în preajma unor evenimente epocale (…). Cert este că fotograful din Alba Iulia Károly (Karl) Bach, convocat de organizatori în acest scop, a lipsit, astfel că fotografiile executate de Samoilă Mârza sunt singurele mărturii vizuale ale Adunării Naționale de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918”.
(Radu Mârza, în text introductiv: „Samoilă Mârza sau «să poată vedea și de cei care nu au luat parte la sărbătoare»”)
Samoil Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886, este unul dintre cei nouă copii ai unei familii de țărani fruntași dintr-un sat de pe malul Mureșului, satul Galtiu, comuna Sântimbru, județul Alba, nașterea sa fiind înregistrată în registrul matricol al parohiei greco-catolice din sat. Copilăria are o poveste simplă și frecvent întâlnită a ridicării prin școală a unor copii din satele Transilvaniei: primele șase clase primare le face la școala din Sântimbru, apoi urmează șase ani la Liceul Majlát din Alba Iulia, pentru ca mai apoi să învețe meseria de fotograf.
Samoilă Mârza s-a stins din viață în luna decembrie a anului 1967, fiind înmormântat în cimitirul central din Alba Iulia. În anul 2003, în cadrul unei serbări culturale de omagiere a fotografului Unirii, i s-a dedicat un bust în parcul satului, acolo unde drumul Blajului se întâlnește cu ulița Drăcenilor, bust ce îi salută simbolic pe călătorii care merg dinspre Alba Iulia spre Blaj, Samoilă Mârza rămânând astfel, în continuare, contemporanul nostru.
Alegând să prezentăm, cu ocazia Zilei Naționale a României, această valoroasă carte prin ineditul ei epocal, vom da curs, la rândul nostru, redactării intenției Editurii Monitorului Oficial de a retipări, în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, acest album dedicat de Samoilă Mârza lui Iuliu Maniu, care este, dincolo de dimensiunea aniversară, și un gest de reparație necesară pentru figura unui fotograf care a imortalizat momente de mare importanță din istoria- modernă a românilor. Vom specifica, în acest scop, Nota Arhivelor Naționale ale României:
„Fotografiile sunt reproduse din Albumul «Alba-Iulia în 1 Decm.1918», cu următoarea dedicație a fotografului: «D-lui Dr. Iuliu Maniu / SF. C. DG. Român / ofer acest album / bărbatului cu caractor / de aur al neamului / românesc / Emanuil S. Mîrza»”.
Albumul se păstrează la Arhivele Naționale ale României, Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale, colecția Documente fotografice, albumul nr. 5.
„Fiecare fotografie are o puternică încărcătură istorică și impresionează, așa cum impresionează fotografiile de acum 100 de ani.”
„(…) la 16 ianuarie 1945, Muzeul din Alba Iulia și Despărțământul ASTRA din Alba Iulia i-au eliberat fotografului un certificat prin care se recunosc meritele acestuia la Adunarea Națională de la 1 Decembrie 1918, faptul că a fost singurul fotograf care a imortalizat evenimentul (…).”
Cartea-simbol, aflată la Compartimentul Împrumut pentru adulți, este inedită prin evenimentul ei epocal, iar în această perioadă aniversară va face invitația la lectură și cercetare, la o reamintire istorică a cititorilor interesați și sub acest aspect particular al marelui eveniment.
Cu această ocazie de Sărbătoare, rostim un călduros „La mulți ani!” tuturor Cititorilor noștri!
Compartimentul Împrumut pentru adulți – Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Vezi toate recomandările
Vezi toate recomandările