Marius Porumb este un critic și istoric de artă născut în Basarabia, școlit în Baia Mare și Cluj-Napoca. Şi-a susţinut teza de doctorat cu tema „Icoane româneşti din Transilvania (sec. XV-XVIII)” în 1973. A urmat apoi specializări în Italia, Grecia, Franţa, Ungaria și Germania.
În perioada 1966–1990 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Arheologie din Cluj-Napoca, iar între 1990 – 1992 a fost director adjunct al instituției. În 1971 a colaborat la organizarea Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti. Începând cu anul 1992 a fost director al Institutului de Arheologie şi Istoria Artei, Cluj-Napoca. Din anul 1990 este profesor și conducător ştiinţific de doctorat în specialitatea istoria artei al Universității „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca.
Este fondator şi redactor al primei reviste de artă medievală din România, „Ars Transsilvaniae”. Activitatea sa ştiinţifică e concretizată în numeroase lucrări, dintre care menţionăm: „Bisericile din Feleac şi Vad. Două ctitorii moldoveneşti din Transilvania”, „Icoane din Maramureş”, „Studii de istoria artei”, „Dicţionar de pictură veche românească din Transilvania sec. XIII-XVIII”, „Biserici de lemn din Maramureş”. S-a numărat printre autorii tratatului „Istoria Românilor” (vol. V-VI, 2002-2003).
Vicepreşedinte (1996) şi apoi preşedinte (2001) al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, membru al Comitetului Naţional Român ICOMOS (Consiliul internaţional pentru protecţia monumentelor istorice al UNESCO), membru CIHA (Consiliul Internaţional de Istoria Artei), preşedinte al Asociaţiei „Ars Transsilvaniae”.
În 2002, guvernul francez i-a acordat titlul de Cavaler al Ordinului Literelor şi Artelor şi tot în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în rang de Cavaler.
A fost numit membru corespondent (1993), iar ulterior a devenit membru titular (2009) al Academiei Române.
Îi dorim sănătate și viață lungă!
Recomandare de lectură:
- Dicţionar de pictură veche românească din Transilvania sec. XIII-XVIII / Marius Porumb.- Bucureşti : Editura Academiei Române, 1998 – catalog online
- Icoane din Maramureş = Ikonen aus der Maramureş / Marius Porumb.- Cluj-Napoca : Dacia, 1975 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram