Calendar cultural
Compozitorul, etnomuzicologul, creatorul de instrumente Iosif Herțea s-a născut lângă Baia Mare, în 22 martie 1936. A scris numeroase studii de specialitate, antologii de colinde românești, a fost un culegător renumit de folclor, un cercetător pasionat al instrumentelor populare românești și al muzicii tradiționale.
După absolvirea Conservatorului, participă în 1971 la înființarea primei colecții naționale de instrumente muzicale populare de la Sibiu. Între anii 1970-1980, îndeplinește funcția de cercetător științific principal și funcția de lector la Facultatea de Muzică a Universității din Brașov. În 1980, revine pe plaiuri clujene, ca muzeograf principal la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Vreme de 35 de ani colaborează în calitate de compozitor cu regizori din întreaga țară. Activitatea sa muzicală din teatru a fost recompensată cu premii acordate de Uniunea Teatrală din România. În 2016, Academia Română îi acordă Premiul „Ciprian Porumbescu” pentru contribuții la etnomuzicologie.
În anul 2016, Iosif Herțea face o donație Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, motivându-și astfel gestul: „Doresc să donez Bibliotecii Județene o seamă de valori culturale adunate de-a lungul a patru decenii (1960-2000), în semn de omagiu adus locului în care am văzut lumina zilei și locuitorilor lui”. În urma acestei valoroase donații, în cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” s-a înființat Cabinetul Memorial „Iosif Herțea”, unde sunt expuse tematic obiectele, instrumentele și documentele donate de marele om de cultură.
Vezi și:
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram
View this post on Instagram