Cu siguranță, da… Dacă cumva ești interesat de vreun instrument muzical la care ți-ai dori să cânți, să știi că la bibliotecă găsești multe cărți care te pot ajuta în acest sens. Ar putea fi cumva o idee pentru aceste vremuri, să le numim cu speranță post-pandemie, pentru a învăța și a face ceva plăcut pentru tine? N-ar fi o idee rea…
Referindu-ne la MUZICĂ, am putea spune că notele muzicale sunt arhicunoscute de oricine, de la copil la adult, însă, pentru marea majoritate dintre noi, partiturile muzicale, trebuie să recunoaștem, sunt adevărate hieroglife! A fost găsită nu demult chiar și cea mai veche partitură din lume, la Pavia (Italia), datând din anul 1100.
Ne-am întrebat vreodată însă ce semnificație ar putea avea aceste note muzicale? Să știi că ele au conotații legate de… Univers! Interesant, nu? Iată-le:
DO – „Dominus” – „Dumnezeu” /
RE – „Rerum” – „materie” /
MI – „Miraculum” – „miracol” /
FA – „Familias рlanetarium” – „sistem solar” /
SOL – „Solis” – „Soare” /
LA – „Lactea via” – „Calea Lactee” /
SI – „Siderae” – „bolta cerească”.
Se pare că sistemul modern de notație muzicală ar fi fost inventat în secolul al XI-lea de către călugărul benedictin Guido d’Arezzo. Sunetul „Do” (de la „Dominus”), la început desemnat prin sunetul „Ut”, s-a dorit a fi implementat tocmai pentru ca începutul scării muzicale să fie dedicat Divinității, ca o binecuvântare a Muzicii… Frumos, nu?
Iată câteva citate frumoase:
„Muzica este vocea armonioasă a creației, un ecou al lumii invizibile.” (Giuseppe Mazzini)
„Muzica este mediatorul între viața spirituală și cea trupească.” (Ludwig van Beethoven)
Sursa: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook