Dr. Tiberiu Alexa la ceas aniversar – 70 de ani de la nașterea criticului de artă maramureșean (19 septembrie 1954)
– Expoziție de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă –
Tiberiu Alexa s-a născut la 19 septembrie 1954 în Baia Mare, a absolvit Liceul de Artă băimărean, după care a urmat cursurile Facultății de Istorie și Filozofie din Cluj Napoca. În 1999 a obținut titlul de doctor în istoria artelor la Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj.
A activat ca muzeograf mai întâi la Oficiul Județean Maramureș pentru patrimoniul Cultural Național (1979-1999), respectiv la Muzeul de Artă Baia Mare (1999-2006), apoi a fundamentat și susținut managerial transformarea și dezvoltarea acestei unități muzeale într-o instituție independentă (în subordinea Consiliului Județean Maramureș) specializată în tezaurizarea și valorificarea patrimoniului artistic și documentar al „Școlii de la Baia Mare”: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» (2006-2016).
Este membru al U.A.P.R. (membru stagiar din 1998; confirmat membru titular în 1990). Din 2011 este expert consultant al Casei de licitații «Artmark» București pentru «Școala de la Baia Mare», iar din 2012 este lector asociat al Institutului pentru Management al Artei «Artmark» București.
Din 1994 activează ca profesor asociat al Universității de Nord (din 2012: Centrul Universitar Nord Baia Mare al Universității Tehnice Cluj-Napoca).
Tiberiu Alexa a publicat peste 30 de volume (autor unic și co-autor: studii și eseuri; albume de artă și cataloage de expoziții) și, respectiv, peste 160 de studii, articole, cronici și eseuri (în reviste și periodice din România, Ungaria, Germania, S.U.A.), marea lor majoritate fiind consacrată cercetării, analizelor și promovării fenomenului artistic de la Baia Mare. A fost invitat să conferențieze pe teme de artă românească modernă și contemporană în România, Austria, Republica Cehă, Polonia, Germania, Ungaria, Ucraina. De asemenea a realizat, coordonat și participat (în calitate de comisar de expoziție, curator, curator asociat, consultant și muzeograf) la conceperea și realizarea a peste 135 de expoziții de artă plastică și documentar-istorice prezentate în România, Ungaria, Polonia, Austria, S.U.A., Germania).
La mulți ani!
Sursa: https://www.modernism.ro/