Colindele dau o măreție aparte nopții de Crăciun, ducând pe la casele oamenilor vestea cea mare, că „Astăzi s-a născut Hristos/ Mesia chip luminos”. În noaptea de Crăciun colindele dau viață satelor, bucurând sufletele oamenilor, deoarece „La tătă casa-i lumină / La tăt’ omu-i masa plină”.
Majoritatea colindelor au in centrul lor persoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos, descriind mai ales întruparea și nașterea Lui, pe care o exprimă în mod simplu, cu sentimentul trăirii unui mare adevăr de credință. Colinda este un liant care unește generațiile între ele și întărește sentimentul comuniunii cu strămoșii noștri. Colindele, aceste nestemate ale folclorului românesc, „vădesc arta unui mare sculptor de cuvânt, care s-a identificat, trup și suflet, cu creația sa, punând în opera sa amprenta veșniciei și atmosfera sfântă a sărbătorilor”.
Pregătindu-ne de sărbători, să deschidem larg porțile caselor noastre, ca să primim colinda, dar, să ne deschidem și porțile inimilor noaste, să le umplem de iubire și bucurie ca să-l primim pe Mântuitorul nostru, Iisus Hristos!
Expoziție de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare