Expoziţie de carte
Opera lui Gustav Klimt – 160 de ani de la nașterea pictorului austriac Gustav Klimt (1862 – 1918) – expoziție de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă.
Gustav Klimt s-a născut la periferia Vienei, Austria, la 14 iulie 1862. Pictorul austriac a devenit cunoscut pentru stilul extrem de decorativ și natura erotică a lucrărilor sale, care au fost văzute ca o rebeliune împotriva artei academice tradiționale din vremea sa. În 1876, la vârsta de 14 ani, s-a înscris la Scoala de Arte Aplicate din Viena iar în 1879, a început să lucreze ca decorator în echipa lui Hans Makart, participând la organizarea nunții de argint a cuplului imperial. În anul1883 frații Klimt au fondat la Viena, împreună cu Franz Matsch, propria lor școală de artă decorativă și au primit comenzi din mai multe părți ale Europei. Curând cei trei au plecat în Regatul României unde au executat lucrări pentru decorarea Castelului Peleș.
Calitățile artistice ale lui Gustav Klimt au fost recunoscute oficial și a primit, în 1888, la vârsta de 26 de ani, Crucea de Aur a Meritului artistic din mâinile împăratului Franz Josef. Astfel, până în 1890, Gustav Klimt și-a început cariera cu o reputație solidă de pictor și decorator răspunzând solicitărilor oficiale de picturi arhitecturale. În 1894, a fost însărcinat cu Franz Matsch să decoreze Aula magna a Universității și a produs trei lucrări monumentale. În anul următor, Klimt a primit la Antwerp marele premiu pentru decorarea auditoriului teatrului castelului Esterházy din Totis (Ungaria).
La nici treizeci de ani este considerat unul din cei mai importanți artiști austrieci. Pictează mai ales peisaje, grupuri de copaci, boschete de flori (Grădină cu floarea soarelui), dar și compoziții în care motivul principal îl reprezintă teme antice cu personaje feminine, reinterpretând miturile și simbolurile. Una din cele mai renumite picturi ale lui Klimt este „Sărutul” (1907-1908). În 1917, este numit membru de onoare al Academiilor din Viena și München. Câteva luni mai târziu, la începutul anului 1918, suferă un atac cerebral. Moare la 6 februarie fiind înmormântat în Viena.
Sursa – Expoziție de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook