Sărbători însemnate, tradiții uitate…
– Expoziție de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți –
Decembrie este luna a zecea în calendarul roman și a douăsprezecea în calendarele iulian și gregorian. Denumirea populară Neios indică abundența zăpezilor, în timp ce alte nume, Andrea, Indrea și Undrea, păstrează amintirea Sfântului Andrei, prăznuit în ultima zi a lunii noiembrie. În cursul acestei luni au fost atestate – menționează Ion Ghinoiu- mai multe începuturi de iarnă: 1 decembrie (Calendarul oficial), 6 decembrie (Moș Nicolae – Calendarul popular), solstițiul de iarnă (Calendarul astronomic). Sărbătorile și obiceiurile din luna decembrie sunt specifice sfârșitului și începutului de an calendaristic, dintre care amintim: Bubatul, Sava, Sfântul Nicolae, Ignatul Porcilor, Moș Ajun, Moș Crăciun, Îngropatul Craciunului. Tradiționale sau noi, spontane sau organizate, obiceiurile ne spun ceva și au servit de veacuri la păstrarea ordinii în viața socială a omului, înscriindu-se în istoria noastră culturală.
Redescoperă farmecul lunii decembrie, ce ne deschide drumul spre puritatea și necesara înfrigurare a iernii, către cele mai frumoase sărbători ale anului! Iubeşte mai mult şi opreşte-te câteva minute din agitaţia de zi cu zi pentru a aprecia fiecare moment! Căci, „La ce bun căldura verii dacă nu ar fi iarna care să ne amintească căldura ei”, afirma scriitorul american John Steinbeck.
Vă dorim să aveți parte de Sărbători linișite!
(Sursa: Ghinoiu, Ion, „Calendarul țăranului român”, București, Univers Enciclopedic Gold, 2017).
„Iarna în operele literare” – expoziţie de carte realizată la Filiala „Nicolae Iorga”.
Iarna în operele literare putem spune că este vedeta, fiind unul dintre cele mai folosite anotimpuri de către scriitori, deoarece generează nostalgie, bucurie, dar şi magie.
„Iarna este felul naturii de a spune: “Înalţă-ţi spiritul.’’ (Robert Byrne)