Calendar cultural
Din 25 februarie Mihai Șora nu mai este printre noi.
Membru de onoare al Academiei Române din 2012, eseist și filozof, a fost student la Sorbona (primind o bursă din partea guvernului francez), după ce a absolvit Facultatea de Litere din București, și și-a luat apoi doctoratul la Grenoble. A fost cercetător în Paris până în 1948 când s-a întors în țară.
Îi datorăm, între altele, “Biblioteca pentru toţi”, din vremea când era redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1954–1969).
A fost primul ministru al Învăţământului după căderea regimului comunist. A demisionat din funcţie în semn de protest faţă de mineriadele din 13-15 iunie 1990, refuzând apoi să mai ocupe funcţii în cadrul administraţiei de stat.
În 2011 a fost distins cu Decoraţia Regală ”Nihil Sine Deo”. I-a fost conferit în 2016 Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler. În 2018 Mihai Şora a primit Premiul Cetăţeanului European, un premiu acordat anual de Parlamentul European pentru activităţi şi iniţiative realizate de cetăţeni, grupuri, asociaţii sau organizaţii care, prin acţiunile lor de zi cu zi, promovează valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Nu avem cum scrie într-o postare cu număr limitat de caractere, cum e cazul pe Instagram, tot ce a realizat și tot ceea ce reprezintă Mihai Șora. Ne considerăm norocoși că am fost contemporani cu acest mare OM, care până în ultima clipă a încercat să ne împărtășească din înțelepciunea și bunătatea lui.
Cartea este disponibilă pentru împrumut la biblioteca județeană:
- Șora: Colecţia Sinteze, Editura Paralela 45 . – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram