Calendar cultural
In Memoriam: Papa Benedict al XVI-lea (16.04.1927, Marktl am Inn, Germania – 31.12.2022, Vatican), un mare protagonist în domeniul gândirii și al conștiinței, considerat Părintele Catehismului Bisericii Catolice ‒ vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți.
Astăzi, 5 ianuarie 2023, mii de oameni aduc, în această zi tristă pentru întreaga lume creștină, un ultim omagiu celui care a fost Papa emerit Benedict al XVI-lea.
În arcul întregii sale vieţi – ca preot, teolog, arhiepiscop şi apoi papă – Joseph Ratzinger s-a remarcat în vestirea cu claritate şi cu vigoare a cuvântului lui Dumnezeu lumii din timpul nostru, în dialog cu culturile şi spunând lucruri profunde în mod comprehensibil pentru toţi.
Joseph Ratzinger s-a născut pe 16 aprilie 1927 într-o familie foarte religioasă, în orășelul bavarez Marktl am Inn, Germania. La scurt timp după sfârșitul războiului, tânăr fiind a început să studieze teologia, asemeni lui Georg, fratele său cu trei ani mai mare. La sfârșitul anilor 50 devenise un respectat profesor de teologie.
Cariera de ierarh Joseph Ratzinger a început-o odată cu numirea din 1977, de către Paul al VIlea, drept arhiepiscop de München-Freissing și, la scurt timp după aceea, Cardinal. Cariera de responsabil pe scena mondială Joseph Ratzinger a început-o în 1981, când Ioan Paul al II-lea l-a numit prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței.
Joseph Ratzinger a atras devreme atenția asupra sa prin înalta calificare teologică și filosofică, strălucite calități intelectuale, rectitudinea și profunzimea sa etică, credința de nezdruncinat. Vizibilitatea lui Joseph Ratzinger a devenit efectiv mondială. Intervențiile sale, extrem de documentate și mereu pline de analize și evaluări îndrăznețe și personale, i-au procurat prestigiu pretutindeni și, desigur, adversități. Înalta sa calificare, veracitatea acțiunilor sale, trăirea profundă a creștinismului l-au impus de fiecare dată, inclusiv adversarilor.
După moartea Papei Ioan Paul al II-lea, cardinalul Joseph Ratzinger a fost ales al 265-lea Succesor al lui Petru în cea de-a doua zi a conclavului din aprilie 2005, după patru scrutine, și a început oficial pontificatul pe 24 aprilie, luându-și numele de Benedict al XVI-lea.
Pe 11 februarie 2013, în timpul consistoriului public privind canonizarea unor Sfinți, și-a anunțat decizia de a renunța la slujirea petrină, din cauza sănătății precare și a vârstei înaintate.
Cu trecerea timpului, lumea a pătruns și mai mult bogăția interioară a gestului renunțării sale. Ne-a lăsat direct moștenirea adevărului că nimeni nu este indispensabil și că smerenia înseamnă să te încrezi în Dumnezeu.
În cei aproape opt ani în care a deținut mandatul pontifical a subliniat întotdeauna coexistența rațiunii cu spiritualitatea și importanța Bisericii Catolice într-o lume modernă iluministă.
Pontificatul său s-a încheiat pe 28 februarie 2013. În anii succesivi, Benedict al XVI-lea a trăit în Cetatea Vaticanului, la mănăstirea „Mater Ecclesiae”, în calitate de „papă emerit”.
„Doamne, te iubesc” sunt ultimele cuvinte ale lui Benedict al XVI-lea ca încoronare a unei întregi existenţe trăită urmând aceste cuvinte, rostite la cumpăna dintre ani, la 31 decembrie 2022 murind în Cetatea Vaticanului. Benedict al XVI-lea a încetat din viaţă la vârsta de 95 de ani, fiind primul papă german din ultima jumătate de mileniu.
Succesorul lui, Papa Francisc, spune despre Benedict al XVI-lea că a fost „un mare papă”: „Mare datorită capacităţii inteligenţei sale de a merge în profunzime, mare datorită contribuţiei sale teologice, mare datorită iubirii sale faţă de Biserică şi faţă de oameni”.
Se poate legitim spune că scrierile sale aflate sub numele lui Joseph Ratzinger, apoi pe cele ale lui Joseph Kardinal Ratzinger, precum și cele semnate de Papa Benedict al XVI-lea, cărți prezente pe tot globul, îl plasează pe autor în grupul celor mai prolifici și mai originali teologi ai epocii postbelice.
Dumnezeu să îl odihnească în Pace!
Sursa: Marga, Andrei, „Absolutul astăzi. Teologia și filosofia lui Joseph Ratzinger”, Cluj Napoca, Editura Eikon, 2010 | www.vaticannews.va