Ion Mușlea, un folclorist român de renume – 125 de ani de la naștere – 29 septembrie 1899
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți
Ion Mușlea s-a născut în 29 septembrie 1899, la Rodbav, comitatul Făgăraș. A fost: folclorist român, licențiat al Facultății de litere a Universității din Cluj (1922), doctorand cu teza de doctorat: „Obiceiul junilor brașoveni” (1927), numit director al Bibliotecii Universității din Cluj, iar în anul 1947 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
‹‹După o călătorie de documentare la vechile arhive folclorice din țările nordice, în anul 1929, adresează un memoriu Academiei Române, în care atrage atenția asupra primejdiei dispariției „monumentelor singurei noastre civilizații autohtone” și propune înființarea unei Arhive de folclor; aceasta ia naștere în 1930 la Cluj, pe lângă Muzeul limbii române, sub conducerea lui Ion Mușlea. Întâia îndatorire a viitoarei instituții consta în organizarea unor culegeri sistematice din întreaga țară, prin chestionare și specialiști trimiși pe teren, precum și publicarea unui „Anuar al Arhivei de folclor”. În cele șapte volume ale Anuarului – apărute în perioada 1932-1945 – au fost tipărite atât monografii folclorice, cât și studii legate de istoria folclorului și a folcloristicii românești. Mușlea publică astfel lucrările: „Academia Română și folclorul”, „Ion Bianu și folclorul”, „Ovid Densușianu, folclorist”, precum și monografia „Cercetări folclorice în Țara Oașului”. După 1930 a fost numit director al Bibliotecii Universității din Cluj, însă continuă munca începută la Arhiva de folclor, întocmind și publicând o serie de bibliografii anuale ale tuturor tipăriturilor mai importante ce conțin articole de cultură populară. De asemenea, are o contribuție importantă și la bibliografia etnografică internațională, prin colaborarea, începută în anul 1928, cu elvețianul Paul Geiger.››
În anii ’50, Mușlea publică ediția critică a colecției Nicolae Pauleti, lucrările despre Ion Pop-Reteganul sau comunicările: despre Jocurile de copii, Joimărița și Moses Gaster sau Timotei Cipariu, ocupându-se intens și de cercetarea teatrului popular. A desfășurat o activitate substanțială în domeniile: bibliologiei, biblioteconomiei sau a istoriei tipăriturilor vechi. Mușlea a scris o lucrare extrem de vastă, constând în extragerea materialului folcloric din răspunsurile la Chestionarul lui Hașdeu, care a fost publicată în 1970 de către Octavian Bârlea. A încheiat lucrarea monografică „Icoanele pe sticlă și xilogravurile țăranilor români din Transilvania” (1957), care a fost tipărită, din cauza conținutului, în 1994.
A decedat în 27 iulie 1966, la Cluj.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Mu%C8%99lea