„Cât îi Maramureşu ‘/ nu-i poet ca eu şi tu” – Lucian Perța, mai mult decât un parodist –
23 noiembrie – 70 de ani de la nașterea umoristului maramureșean
– Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți –
„Lucian Perța (n. 23 noiembrie 1953, Gâlgău, Județul Sălaj) este un scriitor și poet român considerat de criticul literar Gheorghe Grigurcu, dar și de regretații Laurențiu Ulici și Marin Mincu drept cel mai mare parodist român”. (Sursa: Wikipedia).
Licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a debutat în culegerea „Cântec de început”, în anul 1967. La Festivalul-concurs de creație „La Zalău se mai și zâmbește” din 1997 a obținut Premiul special pentru genul parodie, gen literar în care Lucian Perța excelează. Este membru fondator al grupului Ars Amatoria din Cluj și între anii 1994-2013 a fost directorul Casei de Cultura Vișeu de Sus. Din anul 2007 devine cetățean de onoare al orașului Vișeu de Sus.
„La ora actuală, Lucian Perţa este, fără dubii, cel mai apreciat şi mai cunoscut parodist din ţară, numele său fiind cunoscut în mai toate redacţiile literare din ţară. Prin parodiile sale pline de sevă şi de umor refulează şi defulează, fără dubii, spiritul unui poet subtil şi plin de substanţă, însă parodia este regina sa între regine, sensul existenţei sale. Mă tem că Lucian Perţa gândeşte în parodii şi vede lumea ca pe o imensă sală de lecturi paralele – originalul şi parodia. După ce i-a parodiat pe aproape toţi poeţii maramureşeni în „Groapa cu (a)muze”, Lucian Perţa a scos o excepţională carte de parodii intitulată „Vizita de dimineaţă – O panaramă a poeziei româneşti de la origini până în prezent”, Editura „Tracus Arte”, Bucureşti, 2011, unde parodiază cu talent, cu pasiune, cu umor, cu respect, cu evlavie, cu dragoste, cu mucalismicitate, câteva sute de poeţi români, de la Dosoftei, Miron Costin, Ienăchiţă Văcărescu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Octavian Goga, George Coşbuc, Alexandru Vlahuţă, până la poeţii contemporani din generaţia douămiistă, zeflemistă, sexistă şi jemanfişistă” afirmă Nicolae Scheianu în volumul documentar biobibliografic care i-a fost dedicat în anul 2013, publicat de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”.
La ani mulţi,
La mulți ani, Lucian Perţa!!