370 de ani de la moartea domnitorului muntean (1654)
– Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți –
Matei Basarab a avut o domnie lungă de aproape 22 de ani, cu realizări însemnate în toate domeniile ( economic, politic, militar cultural și artistic). A murit la data de 9 aprilie 1654, fiind înmormântat la biserica domnească de la Târgoviște apoi mutat în 1658 la Mănăstirea Arnota.
„Bărbat drept, îndurător și milostiv, niciodată biruit, ci biruitor și a multe învingeri învingător preaslăvit, înfricoșător dușmanilor, prietenilor de folos, îmbogățitor al țării sale” (Epitaf).
Sursa: Dr. Stoicescu, Nicolae, Matei Basarab, Editura Militară, București, 1982, pag.237.
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
…
Expoziție de revisteMatei Basarab s-a născut în anul 1580 și a murit la 9 aprilie 1654. Fiu al lui Danciu din Brâncoveni, mare vornic, Matei Basarab făcea parte din rândurile boierilor olteni de la Brâncoveni, sat oltenesc în jurul căruia s-a format vastul domeniu al Brâncovenilor. Descindea din cea mai influentă familie – Craiovești, care dăduse în scaunul țării pe Neagoe Basarab (1512 – 1521), de aceea Matei Basarab se va socoti nepotul lui Neagoe Basarab și, la fel ca acesta, își va lua patronimicul familiei domnitoare în Țara Românească: ,,Basarabii”. Lunga domnie a lui Matei Basarab (1632 – 1654) a fost o epocă de fervoare religioasă și intensă dezvoltare culturală așa cum o arată numărul mare de ctitorii voievodale și boierești. A ridicat de la temelie 46 de biserici la care se adaugă refacerea multora, atât în țară cât și în Muntele Athos, precum și pe teritoriul actualei Bulgarii. În 1645 Matei Basarab a plătit taxele pentru întreg Muntele Athos. A fost cel care a adus o contribuție majoră în înlocuirea limbii slavone cu cea românească, în viața oficială, civilă și religioasă. El a introdus prima legislație scrisă: ,,Pravila mica” (tipărită la Mănăstirea Govora,1640) care a fost tradusă din limba slavonă de către Moxa, precum și ,,Îndreptarea legii” (Târgoviște, 1652). Matei Basarab a fost un reformator și în domeniul organizării armatei. A fost inițiatorul și comandantul general al Ligii antiotomane, constituită în Țările Române, Polonia și Rusia. Dătător de legi și datini, păstrător și continuator de tradiții, reformator și unificator, cel mai mare ctitor al poporului român în epoca medievală, Matei Basarab conferă vremii sale aura (așa cum exprima Mihai Eminescu) de ,,cea mai națională epocă din istoria noastră”. Sursa: revistaromaniamare.ro