Azi se împlinesc 130 de ani de la nașterea Alexandrinei Gavrilescu (pe care o cunoaștem cu toții drept Otilia Cazimir), scriitoare, poetă, traducătoare (din franceză și rusă) și publicistă, supranumită „poeta sufletelor simple”, fiind renumită ca autoare de versuri pentru copii.
Otilia Cazimir și-a dedicat viața scrisului și educației. A fost o poetă remarcabilă, prozatoare și eseistă de excepție, fiind cunoscută pentru eleganța și sensibilitatea cu care aborda temele existențiale și sociale.
Opera sa literară este încărcată de simbolism și profunzime, iar poeziile sale captivante explorează subtilitățile vieții și ale sufletului uman.
Prin stilul său inconfundabil și prin sensibilitatea cu care trata temele umane, Otilia Cazimir a lăsat o amprentă puternică în literatura română.
View this post on Instagram
…
Secția pentru copii…
Filiala Iorga
Otilia Cazimir s-a născut în data de 12 februarie 1894, la Cotu Vameş, judeţul Neamţ şi s-a stins din viaţă la 8 iunie 1967, la Iaşi. A fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, supranumită poeta sufletelor simple, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. „Otilia Cazimir a debutat cu poezia Noaptea în 1912, în revista „Viața românească”, iar cu proză în 1919, în publicația „Însemnări ieșene”. Prima ei carte de poezie, Lumini și umbre (1923) a fost tipărită de Editura „Viața românească”. Aceasta va fi urmată de numeroase alte volume de versuri, printre care Fluturi de noapte, carte premiată de Academia Română și de comitetul „Femina Vie-Heureuse” de la Paris, cu Premiul Femina, Cântec de comoară, Jucării, Baba Iarna intră-n sat, dar și de lucrări de proză, schițe și nuvele, precum Grădina cu amintiri. Și alte schițe, A murit Luchi…, Prietenii mei scriitori…”
Sursa: www.muzeulliteraturiiiasi.ro/e-arhiva-otilia-cazimir