Mihai Viteazul, un geniu național și un erou martir
– 420 de ani de la moartea marelui voievod – (9 august 1601) –
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți.
În galeria de eroi care s-au jertfit pentru libertatea și independența neamului, un loc central îl ocupă figura proeminentă a celui care a încercat și a reușit pentru prima dată să unifice Țările Române, împlinind astfel visul predecesorilor. Apărător al Creștinității, Mihai Viteazul a dus o intensă activitate politico-diplomatică, alături de cea militară, de consolidare a puterii domnești, ca simbol al identității statului român modern. (sursa: „Mihai Viteazul în memoria urmașilor”, Petrescu, Victor, Stan, Mihai, Editura Bibliotheca, 2001).
Azi, 9 august, se împlinesc 420 de ani de când a fost ucis (1601), mișelește, pe Câmpia Turzii, Marele Voievod, a cărui memorie va dăinui pururi vie în sufletul românilor.
Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | 9 august 2021
Mihai Viteazul – personalitate istorică, erou de legendă
– 420 de ani de la bătălia de la Guruslău – (3 august 1601) –
Vitrină de carte realizată la Sala de lectură – carte curentă.
Bătălia de la Guruslău, coordonată de Mihai Viteazul (1593 – 1601) în colaborare cu generalul Giorgio Basta, a fost menită să-l înlăture pe Sigismund Báthory de pe tronul Transilvaniei şi să reintegreze principatul în frontul antiotoman iniţiat de împăratul german Rudolf al II-lea. În iunie 1601, s-a încercat o rezolvare a conflictului, soldată însă cu refuzul principelui de a părăsi tronul în schimbul Sileziei. La începutul lunii iulie forţele militare ale lui Mihai şi cele ale lui Basta au făcut joncţiunea în Moftin. Trupele lui Sigismund, au ajuns la cetatea Şimleul, la 11 iulie, iar principele a cerut un armistiţiu de câteva săptămâni pentru a-şi putea organiza armata. Încercarea lui Sigismund de a tranşa bătălia în favoarea sa are loc în dimineaţa zilei de 3 august 1601, soldată însă cu o înfrângere. După o bătălie în care 60.000 de oameni s-au luptat timp de zece ore, Mihai a obținut ultima sa victorie, în cinstea căreia a fost ridicat un monument – Monumentul de la Guruslău. Monumentul de la Guruslău (judeţul Sălaj) este ridicat pe dealul Guruslăului, la 12 kilometri de municipiul Zalău, în cinstea victoriei lui Mihai Viteazul din 3 august 1601, ultima victorie înainte de asasinarea sa, la 9 august 1601, pe câmpia Turzii, la 3 km sud de Turda, unde voievodul valah l-a învins pe Sigismund Báthory.