Odată ca niciodată, istoria a fost scrisă de bărbați, pentru bărbați și despre bărbați. Femeile erau considerate mai puțin importante, scrisorile lor erau distruse, poveștile lor – ignorate.
Până acum.
Aceasta este povestea femeilor care au mers la război, a femeilor care au oprit conflictele armate și a femeilor care au rămas acasă. Conducătoarele. Luptătoarele. Activistele. Scriitoarele. Aceasta este povestea lui Wu Zetian, care, ca „împărat chinez”, a ajutat la răspândirea budismului în China.
Aceasta este povestea fiicelor puternice ale lui Genghis Han, care au condus imperiul în numele lui. Aceasta este povestea Christinei de Pizan, una dintre primele scriitoare feministe. Aceasta este povestea Victoriei Woodhull, care a candidat la președinție înainte de a avea drept de vot.
Aceasta este istoria lumii… cu femeile în prim-plan!”
(sursă text: coperta cărții din imagine)
Ziua Internațională a Femeii a apărut pentru a cere drepturi egale, mai ales drept de vot. Dar încă există inegalitate de gen și în țările în care acest drept a fost, în sfârșit, obținut. De la salarii inegale, până la agresiuni sexuale ignorate, nepedepsite, ba chiar cu blamarea victimelor. Încă există țări în care femeile nu au voie să meargă la școală, să se angajeze sau să dețină proprietăți. Trebuie așadar să cunoaștem problemele și luptele femeilor pentru egalitate și dreptate din toată lumea.
Și mai trebuie să aducem la lumină reușitele istorice, culturale, științifice, artistice și politice ale femeilor.
Vă recomandăm și articolul de 8 martie de acum doi ani: www.bibliotecamm.ro/biblioteca-de-vise/8-martie-ziua-internationala-a-femeii
Recomandare de lectură:
- O istorie a lumii… cu femeile în prim-plan / Kerstin Lücker, Ute Daenschel ; traducere din limba engleză de Aurelia Ulici.- Bucureşti : Litera Bucureşti , 2021 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram