Vitrină de carte realizată de Compartimentul Împrumut carte pentru adulți.
În data de 2 iulie, se împlinesc 95 de ani de când s-a născut, în Făgăraș, Lisa, eseistul, prozatorul și poetul Octavian Paler. A frecventat cursurile școlii primare în satul natal, iar apoi și-a continuat studiile în București, unde a absolvit două facultăți: Facultatea de Litere și Filosofie și Facultatea de Drept.
A debutat ca scriitor la „Luceafărul”, în septembrie 1958, cu poezia „Ulciorul”. La patruzeci și patru de ani publică o carte de „definiții lirice”, „Umbra cuvintelor” (1970). A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1972, 1980) și cu Premiul Academiei Române (1978).
Singurătatea, Iubirea, Moartea, Destinul, Credința, Pustiul, Tăcerea, Marea, Oglinda, Labirintul, Așteptarea, Timpul, Tribunalul istoriei reprezintă marile teme și motive recurente ale operei lui Octavian Paler. „Mitologii subiective” (1975), „Scrisori imaginare” (1979), „Viața pe un peron” (1981), „Un om norocos” (1984), „Deșertul pentru totdeauna” (2001), „Autoportret într-o oglindă spartă” (2004) sunt cateva dintre volumele care i-au dimensionat statura de important autor contemporan.
„Ești singur și în același timp ești o mulțime; o mulțime care te privește cu ochii tăi, care te ascultă cu urechile tale.”, scria prozatorul care, rătăcind îndelung prin propria-i structură sufletească labirintică, a încetat din viață pe 7 mai 2007, la București.