Ovidiu Drimba s-a născut în 2 septembrie 1919 la Margine, județul Bihor. A fost: om al culturii universale, profesor, filolog, eseist, istoric literar român și traducător.
A publicat lucrări dedicate istoriei culturii: „Istoria culturii și civilizației“, „Pagini despre cultura europeană“, „Studii și eseuri de literatură universală“.
A fost unul din asistenții filozofului și poetului Lucian Blaga de la catedra de filozofia culturii de la Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj. Până în anul 1955 a predat la Facultatea de Filologie şi Istorie din Cluj-Napoca literatura universală şi comparată, an în care s-a transferat la Bucureşti la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, ca profesor titular, la Catedra de literatură universală, iar în perioada 1962-1968 a devenit şef. În aceeaşi perioadă 1962-1968 a conferenţiat şi la Universitate, la catedra prof.univ.dr. T. Vianu. În perioada 1968 – 1979 a fost lector și șef al catedrei de limba și literatura română modernă de la Universitatea din Torino și apoi la Universitatea Catolică din Milano.
Din 1974 a fost şi vicepreşedinte al Academiei Internaţionale „Leonardo Da Vinci”, iar din anul 1978 a fost preşedinte al Centrului Interuniversitar pentru studierea raporturilor dintre Italia şi alte ţări. De la înfiinţarea Fundaţiei „Alba Iulia 1918 pentru unitatea şi integritatea României” în anul 1999, prof. univ. dr. Ovidiu Drîmba a fost un colaborator de prestigiu al revistei fundaţiei „Dacoromania”. Materialele transmise şi publicate cu caracter cultural-istoric au contribuit la calitatea revistei.
Surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ovidiu_Drimba, https://www.dacoromania-alba.ro/nr74/ovidiu_drimba.htm
Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | 2 septembrie 2024
Recomandări
„Ovidiu Drimba, savantul care a dăruit României cultura lumii” – 105 ani de la nașterea criticului și istoricului literar (2 septembrie 1919)
– Vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă –
În data de 2 septembrie se împlinesc 105 de ani de la naşterea lui Ovidiu Drimba, istoric literar, scriitor, profesor universitar, eminent cărturar, remarcabil spirit enciclopedic, italofon şi italofil.
În perioada 1930-1938, a urmat Liceul Emanoil Gojdu din Oradea, apoi a parcurs secţia franceză italiană a Facultăţii de Litere şi filosofie a Universităţii din Cluj, între anii 1938-1942, luându-şi licenţa în literatura franceză (principal) şi italiană (secundar).
În anul 1944, debutează cu studiul pozitivist „Filosofia lui Blaga”, iar un an mai târziu publică lucrarea „Pagini despre cultura europeană”. În anul 1948, a obţinut licența în filosofie, dar şi doctoratul, cu teza „Primele influenţe ale simbolismului francez asupra poeziei romane”.
A avut trei mentori spirituali recunoscuți – Lucian Blaga, Tudor Vianu şi D. Popovici – care au influenţat în mod hotărâtor formarea istoricului literar.
În anii 1948 şi 1949, este asistent al lui Lucian Blaga, după ce predă câțiva ani literatură universală şi comparată la Facultatea de Filologie şi Istorie din Cluj, se transferă, în anul 1955, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”din Bucureşti, ca profesor titular la Catedra de literatură universală, al cărei şef va deveni între anii 1962-1968. În perioada 1963-1971, publică, în trei volume, remarcabilul studiu „Istoria literaturii universale”.
Între anii 1968 – 1979, este detaşat în Italia ca şef al Catedrei de limbă şi literatură română de la Universitatea din Torino, predând şi la Universitatea Catolică din Milano.
Din anul 1974, este vicepreşedinte al Academiei Internaţionale „Leonardo da Vinci”, iar începând cu anul 1978, este preşedinte al Centrului interuniversitar pentru studierea raporturilor dintre Italia şi alte ţări.
Drimba a şi tradus din literaturile franceză, italiană, spaniolă şi suedeză, a colaborat cu publicaţii precum „Revista Fundaţiilor Regale”, „Revista de filologie romanică şi germană”, „Viaţa Românească” sau „Scrisul bănăţean”.
Ovidiu Drimba a decedat la 29 aprilie 2015, la vârsta de 95 de ani, fiind înhumat la Lugaşu de Jos, jud. Bihor.
Sursa: https://www.dacoromania
Vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Filiala „Nicolae Iorga”
„Ovidiu Drimba – cel mai mare istoric literar al României” – vitrină de carte realizată la Filiala „Nicolae Iorga’’, pentru a marca împlinirea a 105 ani de la nașterea criticului şi istoricului de artă.
Ovidiu Drimba s-a născut în data de 3 septembrie 1919, Marginea, judeţul Bihor şi s-a stins din viaţă la 29 aprilie 2015.
„Lucrările sale, în jur de 30 de titluri, urmăresc prezentarea literaturii, istoriei culturii şi civilizaţiei lumii, reprezentativă fiind lucrarea în 13 volume ce are titlul Istoria culturii şi civilizaţiei, apărută între anii 1998 şi 2003, care este un amplu proiect cultural de sinteză, cea mai importantă carte apărută pe acest subiect în ţara noastră. Interesul vizavi de temă se regăseşte în numeroasele apariţii editoriale ale lui Ovidiu Drimba, dintre care menţionăm Pagini despre cultura europeană, Incursiuni în civilizaţia omenirii sau Istoria literaturii universale.
A scris şi monografii bogate în informaţii şi care cuprind o viziune culturală asupra subiectului, cum sunt Leonardo da Vinci, apărută în 1960, Ovidiu, poetul Romei şi al Tomisului, din 1960 sau Rabelais, editată în 1963. A tradus în limba română Cuceritorul lui Elsa Triolet, Esteiros de Pereira Gomes şi Mathias Sandorf al lui Jules Verne.’’
Sursa: https://www.printrecarti.ro/ovidiu-drimba