Ovidiu Papadima – ilustru folclorist – 115 ani de la nașterea eseistului, istoricului literar și folcloristului Ovidiu Papadima (23 iunie 1909 – 26 mai 1996) – vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă.
Ovidiu Papadima, istoric, critic literar şi folclorist, s-a născut la 23 iunie 1909, la Sinoe, în judeţul Tulcea.
A urmat cursurile şcolii primare în diferite localităţi din Moldova, pe cele ale liceului „Al. Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, fiind licenţiat al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti. A fost asistent onorific la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, la Catedra de istoria literaturii române moderne şi folclor, asistent la Academia de Studii Comerciale din Bucureşti, apoi profesor de limba română la Liceul „Emanoil Gojdu” din Oradea, Şcoala Normală din Câmpulung-Muscel şi la Liceul de Băieţi din Olteniţa. De asemenea, a fost lector la Facultatea de Romanistică şi la Academia Comercială din Viena şi la Catedra de istoria literaturii române a Universităţii din Bucureşti. Concomitent a fost cronicar literar al revistei „Gândirea”, secretar de redacţie şi secretar tehnic al „Revistei Fundaţiilor Regale”.
A debutat cu poezii la revista „Lumea copiilor” (1922), iar editorial, cu volumul „O viziune românească a lumii. Studiu de folclor” (1941). A fost distins cu Premiul „Ion Heliade Rădulescu” al Academiei Române, Premiul de critică literară al Societăţii Scriitorilor Români, Premiul „B.P. Haşdeu” al Academiei. A murit la 26 mai 1996, la Bucureşti.