Calendar cultural
Petre Dulfu și „foloasele învățăturii” sale – 167 de ani de la nașterea scriitorului (1856 – 1953)
– Vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă –
Petre Dulfu (n. 10 martie 1856, Tohat, comitatul Sălaj – d. 31 octombrie 1953, București) a fost un autor de basme, poet, profesor, traducător și doctor în filozofie român. A fost membru al Societății Scriitorilor Români din 1911.
A urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie la Cluj, obținând, în 1881, diploma de doctor în filosofie cu o lucrare dedicată activității literare a lui Vasile Alecsandri (titlul original: „Mûködése a román irodalom terén”, trad. „Activitatea lui Vasile Alecsandri pe tărâmul literaturii române”).
După terminarea studiilor, a trecut Carpații și s-a stabilit în București, desfășurând o bogată activitate literară și didactică până la sfârșitul vieții. A fost dascăl la Școala normală de învățători și la Școala normală de fete „Elena Doamna” din București.
În anul 1894 a debutat editorial cu „Isprăvile lui Păcală”. Premiată de Academia Română, lucrarea a cunoscut zeci de ediții aducându-i o popularitate deosebită. Au urmat alte creații care, de asemenea, i-au adus recunoaștere unanimă: „Snoave”, „Ion Săracul”, „Zâna florilor”, „Cei doi feți-logofeți cu părul de aur”, etc.
Alături de „Isprăvile lui Păcală” alte două lucrări „Gruia lui Novac” și „Povestea lui Făt-Frumos” s-au impus ca opere de referință în literatura română.
Activitatea didactică desfășurată de-a lungul a 40 de ani l-a impus drept pedagog desăvârșit și deschizător de drum prin caracterul modern și aplicativ al ideilor didactice susținute.
A redactat numeroase manuale școlare din cele mai diverse domenii: abecedare, cărți de cetire la limba română, aritmetică, geografie.
Sursa: www.poezie.ro/index.php/author/Petre_Dulfu