Recomandări
„Poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu” – vitrină de carte realizată pentru perioada 14 – 23 februarie, la Filiala Nicolae Iorga, cu ocazia aniversării a 213 ani de la nașterea poetului şi fabulistului român Grigore Alexandrescu (22 februarie 1810).
…
Activitatea literară:
A debutat cu poezii publicate în Curierul Românesc condus de Ion Heliade Rădulescu. Poezia sa a fost influențată de ideile care au pregătit Revoluția din 1848.
Poet liric, scrie mai întâi meditații romantice, sub influența lui Lamartine. Tonul lor este extraordinar de fantastic. Cea mai reușită este Umbra lui Mircea. La Cozia (făcuse o călătorie în Oltenia, cu prietenul său, Ion Ghica).
Este ultimul fabulist autentic din literatura română, scriind circa 40 de fabule, în care adevărul este mascat, din cauza cenzurii autorităților (Câinele și cățelul, Boul și vițelul, Dreptatea leului, Vulpea liberală ș.a.).
Lui Grigore Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat în literatura română, ca specii literare autonome epistola, meditația și satira. A tradus din Lamartine și Byron.
Opere (volume publicate în timpul vieții):
- Poezii (1832),
- Fabule (1832),
- Meditații (1835),
- Poezii (1838),
- Fabule (1838),
- Poezii (1839),
- Memorial (1842),
- Poezii (1842),
- Suvenire și impresii, epistole și fabule (1847),
- Meditații, elegii, epistole, satire și fabule (1863).
(Sursa: Wikipedia)
Sursa: Filiala „Nicolae Iorga” a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook