Povestea Peleșului – 138 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș – (7 octombrie 1883)
Vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă.
La 7 octombrie 1883, s-a inaugurat Castelul Peleş din Sinaia, reşedinţa de vară a regilor României. A fost construit la dorinţa regelui Carol I al României, după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman, şi a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg. Pe lângă Peleşul propriu-zis, în zonă au mai fost înălţate încă două construcţii mai mici, Pelişorul şi Foişorul. Peleşul are şi o sală de teatru, cu o mică scenă şi 60 de locuri, plus loja regală. Cele mai importante săli de vizitat sunt:
– Holul de Onoare este grandios, cu lambriuri din lemn de nuc, tapetate cu basoreliefuri şi statuete.
– Biblioteca regală îi atrage în special pe cei pasionaţi de cărţi rare, având coperţi din piele şi gravate cu litere de aur. Chiar şi pentru cei mai putin familiarizaţi cu universul cărţilor, există un punct de atracţie: uşa secretă, o cale de acces în spatele unui raft cu cărţi, prin care regele se putea refugia în diverse încăperi ale Castelului.
– Sălile de arme, amenajate în perioada anilor 1903 – 1906, adăpostesc peste 4000 de piese europene şi orientale din secolele XIV – XVII.
– Sala de muzică a devenit salon de serate muzicale la dorinţa reginei Elisabeta.
– Sala de teatru are 60 de locuri şi loja regală.
– Apartamentul Imperial a fost amenajat în 1906 .
– Sala de Consilii, care seamănă cu una dintre sălile Primăriei din Lucerna, Elveţia.
– Sala Maură este opera arhitectului Charles Lecompte du Nouy.