Recomandări
„Spune da vieții orice s-ar întâmpla”, de Viktor E. Frankl; cu o prefață de Daniel Goleman, la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți – catalog online;
Autorul, Viktor E. Frankl (1905-1997), renumit psihiatru vienez, fondatorul școlii de logoterapie, a avut experiența nefastă a trei ani de detenție în lagărele de concentrare naziste, printre care Auschwitz și Dachau, experiențe care aveau să-l inspire în scrierile sale.
Lucrarea care l-a consacrat, „Omul în căutarea sensului vieții”, pe care revista „Time” a inclus-o între cele mai influente zece cărți ale Americii, este o relatare impresionantă a anilor petrecuți în lagărele de concentrare, a căror experiență i-a întărit teoriile despre sensul vieții, orientarea spre „sens” fiind cea care îl ținuse în cele din urmă în viață.
De ce să-l citim, așadar, pe Viktor Frankl? De ce să citim cartea cu un așa titlu de rezonanță: „Spune da vieții orice s-ar întâmpla”? Răspunsul îl găsim și în sinteza operei sale: „Sensul vieții mele este acela de a-i ajuta pe alții să și-l găsească pe al lor”, această carte invitându-ne să redescoperim în persoana autorului un mare umanist, care ne îndeamnă să facem uz de forța noastră interioară, ce îl poate înălța pe om deasupra destinului său nefavorabil.
Cu alte cuvinte, ne învață să spunem DA vieții orice s-ar întâmpla, chiar și în vremuri de criză, cheia fiind aceeași: găsirea unui sens în suferință, indiferent ce înseamnă aceasta pentru fiecare om… Iar el a știut-o prea bine având experiența lagărelor de concentrare, a fost o dovadă Vie că a putut rămâne Om chiar și în cele mai cumplite situații ale vieții…
Vă dorim lectură plăcută!