Recomandări
Nu-i ușor să spui adio, de Raymons Chandler.
Cornelia Bucur (trad.), București, Nemira Publishing House, 2010.
„Octombrie 1949…
în fața unui club în care noapte de noapte se irosesc mici averi, Philip Marlowe îl cunoaste Terry Lennox, bărbat plin de cicatrici pe partea stângă a feței, înmuiat bine în alcool. Pe parcursul următoarelor luni, o prietenie ciudată se leagă între cei doi.
Totul se schimbă…
Atunci când Lennox apare pe neașteptate târziu în noapte la Marlowe acasă, rugându-l să îl conducă până la Tijuana. Marlowe acceptă, cu singura condiție ca Lennox să nu îi spună nimic despre motivele fugii sale.
La întoarcere…
Marlowe este anchetat de poliție în legătură cu subita dispariție a lui Lennox, dar refuzul său de a coopera îl aduce în închisoare, sub acuzații de crimă. La puțin timp după ce Lennox trecuse granița, soția sa fusese găsită moartă în piscina casei. În timp ce zvonurile circulă că Lennox s-ar fi
sinucis în Mexic, lăsând un bilet în care ar fi mărturisit totul, Marlowe primește un mesaj criptic din partea celui dispărut…
«Raymond Chandler a inventat un nou mod de a vorbi despre America, și de atunci America nu a mai arătat niciodată la fel.» – Paul Auster”
Somnul de veci, de Raymond Chandler
Virgil Stanciu (trad.), București, Nemira Publishing House, 2011.
„LA ÎNCEPUTUL UNEI ZILE DIN «MIEZ DE OCTOMBRIE»…
Philip Marlowe, «spilcuit, curat, bărbierit și treaz», merge în vizită la reședința bătrânului domn Sternwood, ca să se ocupe de Arthur Gwynn Geiger, care se dă negustor de cărți rare. Fiica cea mare a gazdei are însă impresia că detectivul a fost angajat ca să-l găsească pe soțul ei dispărut cu o lună în urmă.
INVESTIGATORUL AJUNGE LA LIBRĂRIE…
și află din întâmplare că Geiger are obiceiul de a împrumuta literatura pornografică de la magazinul personal. Marlowe îl urmărește până acasă și rămâne de veghe.
ȚIPETELE ȘI ÎMPUȘCĂTURILE…
care se aud dinăuntru îl pun pe jar. Detectivul se năpustește în casă și-l găsește pe Geiger fără suflare. Alături de el, o vede pe Carmen, fiica cea mică a lui Sternwood, goală și sub influența drogurilor.
«Somnul de veci este o poveste cu sex, droguri și santaj în înalta societate, spusă de un dur cinic, Philip Marlowe. (…) Ceea ce îl scoate în evidență este calitatea minții care l-a conceput.
Aptitudinea lui Chandler de a scrie povești senzaționale se vede din multiplele întorsături ale intrigii, iar romanul se citește cu inevitabilitatea simplă a unei tragedii grecești.» – Ian Rankin”
Doamna din lac, de Raymond Chandler,
Cornelia Bucur / Virgil Stanciu (trad.), București, Nemira Publishing House, 2012
„UN OM DE AFACERI…
apelează la Philip Marlowe pentru că a dat de bucluc. Bănuiește că soția lui frumoasă și răsfățată, pe nume Crystal, e implicată într-un scandal care i-ar putea periclita cariera.
CU DOUĂ SĂPTĂMÂNI ÎN URMĂ…
bogatul Derace Kingley, acum clientul detectivului, primise o telegramă prin care Crystal îl anunță că divorțează pentru a se putea căsători cu iubitul ei, Chris Lavery.
DAR ÎNTÂMPLAREA FACE…
ca soțul și amantul capricioasei femei să se întâlnească în Los Angeles. Primul este uimit când află de la cel de-al doilea că atrăgătoarea Crystal a dispărut în neant: nu este cu iubitul, care nu are habar unde se află și, mai mult, el nici n-a cerut-o de soție. Philip Marlowe intră în acțiune, pornind pe urmele ei.
«Raymond Chandler nu este doar un povestitor, ci și un stilist și un scriitor cu viziune. Proza lui este seducătoare pentru cititor.» – Joyce Carol Oates
«Philip Marlowe este un personaj pe care n-ai cum să nu-l îndrăgești. Fără el, literatura polițistă ar fi fost cu totul altfel.» – The Guardian”
Sursa: https://nemira.ro/doamna-din-lac
Secția Multiculturalia – Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare