Calendar cultural
Vasile Gaftone – 85 de ani de la nașterea publicistului și prozatorului maramureșean (10 decembrie 1936) – vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă
„Fin documentarist, cu o scriitură nervoasă, dar extrem de umană, Vasile Gaftone este un ziarist care nu s-a ofilit. Iarba verde a profesiei ne stă mărturie.
Până în ziua de azi scrie, descoperind teme de mare actualitate. Nu totdeauna, poate, am fost de acord cu opiniile dumisale. Dar mi-a plăcut şi îmi place că are un neastâmpăr care îi dă tinereţe. Îi simt ca pe vremuri o energie profesională de invidiat. Un model de tenacitate, absorbit de această uluitoare meserie, care se vede nu te doboară, ci te ţine în viaţă.”
Gheorghe PÂRJA
Gazetarul s-a născut pe 10 decembrie 1936, în satul Salva, judeţul Bistriţa Năsăud. A absolvit Şcoala medie silvică din Năsăud, a urmat apoi Facultatea de Ziaristică la Bucureşti (1959-1961) şi Facultatea de Drept la Cluj (1964-1968). A lucrat la ziarul maramureşean „Pentru Socialism” pînă în 1986. După 1990, a lucrat 2 ani la Biblioteca Judeţeană ca biograf, bibliolog şi documentarist, adunînd material pentru cărţile sale. A mai fost corespondent AGERPRES între 1992-2000, jurist timp de 7 ani la Consiliul Judeţean Maramureş, dar şi un activ colaborator al ziarului „Graiul Maramureşului”.
Premii, distincţii, diplome:
- 1953 – Premiul I la Concursul „Prietenii cărţii” al elevilor din liceele raionului Năsăud pentru „merite literare” în prezentarea romanului „Dulăii” (1952) de Zaharia Stancu.
- 1970 – Premiul III al revistei Ateneu (Bacău), pentru proza „Cine trece muntele”.
- 2008, dec. – Diploma de excelenţă acordată de Consiliul local şi Primăria Cicârlău, precum şi de Cenaclul literar „Vasile Lucaciu” pentru sprijinul, acestei prestigioase manifestări de suflet.
- 2010, nov. – Diploma de excelenţă acordată de Societatea culturală Pro Maramureş „Dragoş Vodă” din Cluj Napoca la împlinirea a 15 ani de activitate pentru „excepţionala contribuţie ştiinţifică adusă la promovarea şi îmbogăţirea patrimoniului cultural maramureșean”.