Costache Negruzzi, unul dintre cei mai importanți scriitori români din perioada pașoptistă – 155 de ani de la moartea omului politic şi scriitorului român Costache Negruzzi (1868)
– Vitrină de carte realizată de Compartimentul Împrumut carte pentru adulți –
Costache Negruzzi, unul dintre cei mai importanți scriitori români din perioada pașoptistă – 155 de ani de la moartea omului politic şi scriitorului român Costache Negruzzi (1868), vitrină de carte realizată de Compartimentul Împrumut carte pentru adulți
Constantin (Costache) Negruzzi s-a născut în anul 1808 în localitatea Trifeștii Vechi în, apropiere de Iași. Tatăl său fiind Dinu Negruț și mama Sofia Hermeziu, moare la un an de la nașterea scriitorului. După moartea tatălui, va fi o vreme copist la visterie, și va face primii pași în viața politică și în diverse funcții prestigioase, judecător, membru în Divanul domnesc, deputat, director al departamentului Finanțelor, etc.
Își reîncepe activitatea literară ca traducător, adaptând scrieri de Pușkin, Hugo. De mare succes se vor bucura scrierile: „Amintiri din junețe”, „Zoe”, „O alergare de cai”. Marele succes va fi legat de prestigioasa revistă Dacia Literară, în primul număr al acesteia fiind publicată nuvela istorică „Alexandru Lăpușneanul”.
O parte interesantă a operei sale o reprezintă „Scrisorile”, reunite în volumul Negru pe alb.
Constantin (Costache) Negruzzi a murit pe 24 august 1868. Dacă azi este cunoscut în special datorită nuvelei „Alexandru Lăpușneanul”, în perioada vieții era considerat unul dintre scriitorii importanți, un traducător foarte apreciat și în egală măsură un prozator și un dramaturg original.
Sursa: www.artline.ro/Constantin-Negruzzi-38025-1-n.html