Recomandări
Alexandru Graur, savantul român de origine evreiască
– 35 de ani de la moartea lingvistului Alexandru Graur (1988), membru titular al Academiei Române –
Alexandru Graur s-a născut la 9 iulie 1900, la Botoșani, într-o familie de origine evreiască, mama sa fiind descendentă a unei familii de cărturari evrei, tatăl său era contabil angajat în diferite locuri.
A parcurs studiile liceale la Gimnaziul „Alexandru cel Bun“ din Iaşi şi la Liceul „Matei Basarab“ din Bucureşti. După absolvirea liceului, în 1919, se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, urmând cursurile Secţiei de filologie clasică şi de limba română. Din anul 1921, este membru al Societății de Lingvistică din Paris. În anul 1946 a obţinut postul de profesor la Universitatea din București, unde va activa până în anul 1970, la pensionare.
S-a căsătorit cu Neaga (Nina) Sion. Cei doi au avut un singur fiu, Dumitru Graur.
În anul 1948, Alexandru Graur a devenit membru corespondent al Academiei Republicii Populare Române.
În perioada 1954-1956, Graur a fost decan al Facultății de Filologie, iar între anii 1955-1974 a fost directorul Editurii Academiei.
În anul 1958, la 16 decembrie, debutează la Radiodifuziune, emisunea sa, „Limba noastră”.
Graur a colaborat la realizarea volumelor colective „Scurtă istorie a lingvisticii” şi „Gramatica limbii române”, publică volumele „Evoluția limbii române. Privire sintetică” şi „Etimologii românești”, tipăreşte volumele „La romanité du Roumain” şi „Nume de persoane”.
Tot în anul 1965, a fost publicat volumul colectiv la care a colaborat, „Istoria limbii române”.
Alexandru Graur a decedat la 9 iulie 1988, chiar în ziua în care împlinea 88 de ani.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Graur