Calendar cultural
235 de ani de la nașterea filosofului german Arthur Schöpenhauer (1788)
– Vitrină de carte realizată la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți –
Arthur Schopenhauer, considerat idealist în toată puterea cuvântului, a avut o viziune destul de sumbră asupra vieții, susținând că Voința stă la baza reprezentării lumii, având o puternică forță lipsită de rațiune și de scop. Pentru el voința = luptă = suferință, asta fiindu-ne viața!
„Primatul voinței” reprezintă ideea centrală a filozofiei lui Schopenhauer și a avut, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea până în actualitate, o influență crescândă asupra gândirii filozofice și nu numai.
Principala operă a lui Schopenhauer: „Lumea ca voință și reprezentare” (2 vol. 1819), el însuși a considerat-o de mare importanță și a mers până la a spune că anumite alineate din ea îi fuseseră dictate de Sfântul Duh.
Ideile sale au devenit cunoscute în România prin intermediul Junimii, exercitând o anumită influență asupra literaturii și filozofiei românești din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
A fost unul dintre cei mai influenți gânditori moderni, prezență activă nu numai în filosofie, ci și în creația poetică romantică și postromantică.
A murit la vârsta de 78 de ani (1860), la Frankfurt.
Mihai Eminescu spunea despre marele filosof german: „Schopenhauer e dintre autorii aceia care nu vor avea a se teme de soarta celor ce scriu de azi pe mâine. E drept că multă lume va fi jignită la citirea cărţilor lui, îndeosebi toţi aceia care fac din scris şi învăţătură o meserie; dar lumea va ajunge a se împăca cu multe dintre învăţăturile pesimiste ale filosofului.” (Sursa: Agorapress.ro)