Caragiale de-a lungul vremurilor. Actualitatea scrierilor lui Ion Luca
– 170 de ani de la naşterea scriitorului (1852), vitrină de carte la Compartimentul Împrumut carte pentru adulți –
Aşa după cum Eminescu a creat primul nostru mare limbaj liric, Caragiale trebuie considerat nu numai un geniu clasic şi realist, dar şi cel care a creat în literatura noastră limbajul dramaturgic. S-a dovedit un genial creator capabil să se exprime cu egală strălucire în toate momentele carierei sale, în teatru şi în proză, în schiţele telegrafice din varianta momentelor sau în povestirile de mari dimensiuni.
I.L.Caragiale şi-a publicat principalele piese de teatru în ziarul politic al junimiştilor, „Timpul” (O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, D-ale carnavalului) la scurt timp, în 1879, debutând cu „O scrisoare pierdută”, ca autor original, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cunoscând un succes extraordinar. Au urmat să fie jucate pe aceeaşi scenă „O scrisoare pierdută”(1884) şi „D-ale carnavalului” (1885).
Deşi au fost respinse după un şir scurt de reprezentaţii, pe motiv că ar fi imorale şi lipsite de patriotism, comediile lui Caragiale reprezintă partea cea mai originală, mai rezistentă şi mai profund morală a întregului repertoriu dramaturgic românesc. Aşa se explică succesul reprezentaţiilor lor până în zilele noastre, secvenţele de viaţă surprinse cu atâta har de marele dramaturg fiind atât de actuale.
În anul 1989 i-a apărut primul volum, „Teatru”. A continuat seria scrierilor cu „Momente” şi „Schiţe”, în care se dovedeşte acelaşi observator pasionat al vieţii , cu toate aspectele pozitive şi negative ale mediului românesc din zilele sale.
În 1905, ca urmare a şicanelor şi decepţiilor din viaţa politică, scriitorul s-a exilat voluntar stabilindu-se împreună cu familia la Berlin. S-a stins din viaţă în anul 1912.