Recomandări
2 septembrie 2005 – A murit scriitorul, eseistul, criticul literar și diplomatul Alexandru Paleologu
„De unde vine farmecul irezistibil al oricărui text scris de Al. Paleologu? Nu din eleganța spumoasă a stilului, căci dacă s-ar limita la seducția formală, el ar fi doar un «cozeur» inepuizabil, cum îl știm din viața de toate zilele, riscând în scris o impresie de mondenitate literară. Or, dincolo de efervescență, intervențiile sale ascund o rigoare geometrică a gândirii, o «metodă», oricât termenul i-ar displace probabil, prin substratul său pedant.” (Mircea Zaciu)
Născut la 14 martie 1919, în București, într-o veche familie boierească; licențiat în drept al Universității din București; referent la Comisia română pentru aplicarea armistițiului (1944-1945), atașat de legație în Ministerul Regal al Afacerilor Străine (1946-1948); căutat de Securitate, reușește să scape și trăiește în clandestinitate până în 1956, în orașul Câmpulung, devenind un apropiat al lui Constantin Noica; cercetător științific la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, secția artă veche (1956-1959); arestat și condamnat, în lotul Noica-Pillat, la paisprezece ani de muncă silnică (în 1959); la eliberare (prin decret de grațiere), în 1964, este reintegrat la același institut, secția teatru; membru al Uniunii Scriitorilor (din 1967), secretar literar al Teatrului „C.I. Nottara” (1967), redactor la Editura Cartea Românească (1970-1976).
După 1989, s-a implicat în viața publică și în politică: ambasador al României în Franța (în 1990 a fost demis după ce și-a afirmat opțiunea pentru forma monarhică de guvernământ și după ce s-a solidarizat cu demonstranții din Piața Universității, declarându-se „ambasador al golanilor”), senator (1992-2004). S-a stins din viață la 2 septembrie 2005, în București.
A publicat: Spiritul și litera; Bunul-simț ca paradox; Simțul practic; Treptele lumii sau calea către sine a lui Mihail Sadoveanu; Ipoteze de lucru; Alchimia existenței; Souvenirs merveilleux d’un ambassadeur des golans; Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor; Sfidarea memoriei (convorbiri cu Stelian Tănase); Despre lucrurile cu adevărat importante; Interlocuțiuni; Politețea ca armă. Convorbiri și articole mai mult sau mai puțin politice, L’Occident est à l’Est, Moștenirea creștină a Europei; Breviar pentru păstrarea clipelor; Amicus Plato sau… Despărțirea de Noica; Strada Armenească. Convorbiri cu Fabian Anton.