2 aprilie, folcloristul şi compozitorul Brediceanu Tiberiu, 145 de ani de la naştere
– Vitrină de carte realizată de Compartimentul Împrumut carte pentru adulți –
Azi, 2 aprilie, se împlinesc 145 de ani de la naşterea compozitorului și folcloristului Tiberiu Brediceanu, un artist exemplar din istoria muzicii românești, s-a născut în orașul Lugoj, într-o familie de intelectuali, fiu al lui Coriolan Brediceanu, avocat și om politic.
Aportul lui de creator/compozitor a mers mână în mână cu vocația de a sprijini, stimula și promova pretutindeni valoarea românească. A cules peste 2000 de melodii populare, în special bănăţene şi
maramureşene, pe care le-a publicat, salvând astfel de la dispariţie un important tezaur folcloric naţional. „Acțiunea de culegere a folclorului maramureșean, întreprinsă de Brediceanu la solicitarea Academiei Române, s-a desfășurat în anul 1910. Rezultatele au fost cuprinse în volumul 170 melodii populare românești din Maramureș, publicat abia în 1957 (București, E.S.P.L.A.).”
Numărul mare de melodii culese de Tiberiu Brediceanu constituie bază de studiu a folclorului muzical românesc. A participat la înființarea Teatrului Național, a Conservatorului și Operei Române din Cluj-Napoca. A fost și președinte al Conservatorului ASTRA din Brașov iar din 1937 a fost și membru corespondent al Academiei Române. „Pe lângă numeroase titluri, distincții și premii acordate de-a
lungul anilor, lui Tiberiu Brediceanu i s-a decernat, în 1958, supremul titlu de Artist al Poporului, ca o încununare a recunoașterii meritelor sale, pentru aportul multilateral la dezvoltarea culturii muzicale românești.” (sursa: Scrieri, Tiberiu Brediceanu, Editura Muzicală, București 1976, p.11,19)
Vitrină de carte realizată la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Facebook