60 de ani de la moartea pictorului Camil Ressu (1 aprilie 1962), membru titular al Academiei Române – vitrină de carte realizată la Sala de lectură Carte curentă.
Pictorul Camil Ressu s-a născut la Galați și este fiul unui magistrat integru, de la care moștenește dârzenia în convingeri și dragostea pentru cei mulți și necăjiți, însușiri ce emană din arta sa sobră și de un caracter atât de personal. În opera sa, Camil Ressu s-a orientat spre tematica țărănească, spre oamenii simpli. Țăranii din tablourile lui, prezenți în grupuri devin adevărate portrete colective. Ca de exemplu în lucrările: „Cosași odihnindu-se”, „Țărani la prânz”, „Țărancă cu copil”, „Înmormântare la țară”, „Mocani din Vlaici” etc.
Datorita studiilor temeinice din Germania și Franța, el a pregătit generații de tineri pictori, fiind un desăvârșit profesor, pictor și grafician. Camil Ressu a fost profesor și rector al Academiei Belle-Arte din București până în anul 1941, între elevii săi numărându-se Abodi Nagy Béla și Virgil Moise. Din 1950 a fost președinte de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici, reluându-și și activitatea de profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”.
În 1955 i se acordă titlul de Artist al Poporului iar un an mai târziu este numit membru al Academiei Române.