„Ardealul, mereu Ardealul”. Momente esențiale din istoria Transilvaniei.
Realism și sobritate în opera lui Vasile Netea – 110 ani de la naşterea istoricului Vasile Netea (1912)-
Scriitor şi istoric, cercetător al istoriei Transilvaniei, în cele 40 de cărţi şi sutele de studii şi articole, a abordat cu predilecţie istoria Transilvaniei, în special a Ardealului. Subiectele sale preferate au pus în dezbatere cele mai importante momente din istoria trecută a acestui ţinut, dar, mai ales, a acelor evenimente ce se petreceau în zilele sale.
Refugiat în perioada dictatului în Bucureşti, în anul 1943-al patrulea an de refugiu, a editat lucrarea „Figuri ardelene”, a 6-a „Carte a refugiatului ardelean”, în care a adus rânduri de închinare, de dragoste pentru pomenirea „eroilor pe umerii
cărora se sprijină istoria şi spiritualitatea Ardealului: Avram Iancu, Bărnuţiu, Andrei Şaguna, dr. Ioan Raţiu, Petru Maior, Gheorghe Şincai …” ş.a.
O altă lucrare reprezentativă este lucrarea „Ardealul în politica României de astăzi: constatări, concluzii, perspective”, lucrare apărută în anul 1945 şi care inaugurează seria de cărticele adunate sub titlul „Biblioteca politică transilvană”.
Această bibliotecă şi-a propus să fie, prin excelenţă, o publicaţie politică exclusiv „sinceră şi obiectivă”.