Ziua Europei marchează momentul istoric din anul 1950, în care națiunile europene au început să-și unească eforturile pentru pace și cooperare, prin Declarația Schuman.
Ziua Independenței de Stat a României a fost proclamată în data de 9 mai, după ce în 1877 ne-am câștigat independența față de Imperiul Otoman. Această zi ne amintește de sacrificiul și determinarea oamenilor care au luptat pentru libertatea și suveranitatea țării noastre.
În această zi de dublă sărbătoare, reflectăm asupra valorilor care stau la baza proiectului european – democrația, solidaritatea și pacea – dar și asupra parcursului nostru național către independență și unitate.
„România încă este la stadiul de promisiune, prin potențialul pe care-l are. Dar încă nu și-a găsit identitatea în noile circumstanțe în care românii sunt și cetățeni ai Uniunii Europene. Ei nu ar trebui să stea cu mâna întinsă la «maica Românie» și la «maica Europă», ci ar trebui să dea mână cu mână, cum frumos îndeamnă Hora Unirii, pentru o rapidă și sănătoasă dezvoltare durabilă a României și a Uniunii Europene.” – Vasile Pușcaș
Recomandare de lectură:
- Românii în Uniunea Europeană / Vasile Puşcaş. – Cluj-Napoca : Editura Școala Ardeleană, 2022 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram