Din anul 1994, UNESCO a stabilit ca Ziua Internațională a Profesorului să fie celebrată în fiecare an pe 5 octombrie.
În 5 octombrie 1966 s-a adoptat Recomandarea UNESCO/ILO (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor. Ziua Mondială a Profesorilor este susținută de UNESCO în parteneriat cu ILO, UNICEF și EI (Education International).
E o zi în care sărbătorim modul în care profesorii transformă educația, dar și o zi în care reflectăm la sprijinul de care aceștia au nevoie pentru a-și folosi talentul și vocația.
Cartea din imagine este una dintre cele recomandate de Oana Moraru (consultant educațional) pentru profesori. Cităm de pe pagina de Facebook a Oanei Moraru câteva cuvinte despre carte și despre autor:
„Indirect, ea conține toate motivele pentru care avem copii plictisiți în clase sau profesori care nu mai fac față programelor. Hattie arată că orice metodă lasă urme în formarea unui copil. Nu toate însă lasă urme relevante sau au impact semnificativ. Cele mai lăudate – adică demonstrate statistic ca eficiență – sunt și cele mai nefolosite în cultura noastră educaţională. Și nici nu costă nimic să le adopți.”
„John Hattie e un tip care a meta-analizat aprox. 50.000 de studii despre educație, câteva sute de mii de elevi de toate vârstele și vreo 800 de metastudii. Toate – despre ce funcționează sau nu în educație. A făcut statistici și o listă ordonată cu cei mai influenți factori ai succesului școlar.
[…] niciunul din factori nu este literă de lege sau practică generalizată în clasele din România. Mai mult, pe primul loc e nevoia copilului de a ști unde se află mereu și de a-și da singur notă. Nu profesorul dă nota, testele nu sunt mijloace de a prinde și pedepsi pe nimeni. De aici rezultă cât este de important ca între profesor și elev să existe parteneriat, nu pretenții de superioritate, nici teama eșecului.” (sursă citate: https://www.facebook.com/oneamonic)
Recomandare de lectură:
- Învățarea vizibilă : ghid pentru profesori / John Hattie ; traducere din engleză de Cristina Dumitru ; consultant științific: Adina Glava.- Bucureşti : Editura Trei , 2014 – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram