Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
Astăzi, 27 ianuarie, marcăm 80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau, simbol al Holocaustului și al uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria umanității. Această zi nu este doar o comemorare a milioanelor de victime, ci și un moment de reflecție asupra responsabilității noastre colective.
De ce avem nevoie de această zi? Pentru că, deși timpul trece, umbrele intoleranței și ale extremismului reapar. Observăm cum, la nivel global, discursurile cu tentă fascistă câștigă teren, cum ura și frica față de cel diferit devin din nou instrumente de divizare. Atmosfera de acum aduce aminte, într-un mod alarmant, de anii care au precedat cel de-al Doilea Război Mondial. Ne întrebăm adesea: „Cum de nimeni nu a făcut nimic atunci?” Dar noi, acum, facem ceva pentru a opri aceste mici schimbări care pavează drumul spre tragedii mari?
Holocaustul nu este doar o lecție de istorie. Este un avertisment. Este povestea unui moment în care ura a devenit politică de stat, iar indiferența a permis distrugerea a milioane de vieți. Pentru a nu repeta aceste greșeli, trebuie să fim vigilenți, să cunoaștem istoria, să combatem extremismul și să cultivăm empatia și solidaritatea.
În imaginea noastră de astăzi, vă prezentăm cartea „Holocaustul – o istorie neîncheiată” de Dan Stone. Este o lucrare profundă, care explorează nu doar evenimentele Holocaustului, ci și efectele sale de durată asupra lumii. Autorul ne amintește că Holocaustul nu este un capitol închis, ci o rană deschisă, cu ecouri care încă răsună în prezent. Dan Stone lucrează acum la o carte dedicată Holocaustului din România, un subiect care merită o atenție deosebită pentru a înțelege mai bine propriul nostru trecut.
Să nu uităm niciodată. Să învățăm, să vorbim și să acționăm pentru o lume mai tolerantă și mai dreaptă.
Recomandări de lectură:
- Holocaustul: o istorie neîncheiată – Dan Stone, Polirom, 2024.
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram