În 9 noiembrie 1938 pogromul „Kristallnacht” a fost primul pas către exterminarea evreilor din Europa de către naziști. Și militari, și civili au distrus atunci mai mult de 8000 de case și afaceri evreiești, au dat foc sinagogilor, au arestat, rănit și ucis evrei în întreaga Germanie. Numele („noaptea de cristal”) vine de la străzile pline de bucăți sparte de geamuri. Acest pogrom este văzut azi ca începutul simbolic al Holocaustului, eradicarea sistematică a evreilor, care începuse cu discriminarea și excluderea lor încă din 1933 și care a dus în final la uciderea a 6 milioane de evrei și 5.5 milioane de „inamici ai statului german”.
Trebuie să ne asigurăm că trecutul nu e uitat. Grupurile fasciste ne încurajează iar să ne urâm vecinii. Trebuie să ne aminim că Holocaustul a început cu acceptarea silențioasă și cu sprijinul unei mari majorități și că în ultimii ani partidele extremiste cu propagandă xenofobă sunt din nou alese cu procente mari în parlamentele lumii, ceea ce nu ne-am fi imaginat posibil în anii ’50.
În 1993, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat, cu prilejul celei de-a 44-a sesiuni, Recomandarea 1222, care exprimă ”o îngrijorare serioasă privind reapariţia rasismului, antisemitismului, xenofobiei şi intoleranţei în Europa şi condamnă, totodată, actele de violenţă ce decurg din acestea”.
Vă recomandăm o carte excelentă pe tema revenirii antisemitismului, publicată în 2003. Prefață de Elie Wiesel (născut în Sighetu Marmației, Maramureș, supraviețuitor al Holocaustului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace), în care și el se întreabă cum e posibil să revină această amenințare, după tot ceea ce s-a întâmplat în Al Doilea Război Mondial.
Recomandare de lectură:
- Never again? : the threat of the new ante-semitism / Abraham H. Foxman ; [foreword by Elie Wiesel].- [San Francisco] : HarperSanFrancisco , 2003. – catalog online
Sursa info şi foto: Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare | Instagram